02/05/2012 | Yazar: Aylime Aslı Demir

St. Petersburg (eski Leningrad) 1 Mayıs özgürlük yürüyüşüne katılan 11 homofobi karşıtı gökkuşağı bayrağı taşıdığı için Rus polisince tutuklandı.

St. Petersburg (eski Leningrad) 1 Mayıs özgürlük yürüyüşüne katılan 11 homofobi karşıtı gökkuşağı bayrağı taşıdığı için Rus polisince tutuklandı.
 
Şehir yönetimi tarafından izin verilmiş olan bu yılki 1 Mayıs yürüyüşünün barışçıl bir gösteriden ibaret olması bekleniyordu. LGBT aktivistleri yürüyüşte St. Petersburg’un çeşitli sivil toplum gruplarının da aralarında bulunduğu demokratik ve insan hakları grupları bölümünde yer aldı. Yürüyüş başladıktan 5 dakika sonra polis gökkuşağı bayraklarının kaldırılmasını istedi. Aktivistler reddedince zorla gözaltına alındılar ve şu an “eşcinsellik propagandası” ve polise direnme suçlaması ile karşı karşıyalar. Diğer bir aktivist ise “homofobi yasal değildir” pankartı taşıdığı için gözaltına alındı.
 
Gözaltına alınanlar arasında Rus LGBT Ağın’dan Igor Kochetkov, Coming Out’dan Mikhail Belodedov ve Sergey Kondrashov, St. Petersbug kuruluşu “Asker anneleri”nden Elena Popova var.
Rus polisinden bildik bahane!
St. Petersburg 1 Mayısında sadece gökkuşağı bayrağı taşıyanların gözaltına alınması, Rus yetkililerin “propaganda yasası”nın LGBT insan hakları eylemlerini sınırlamak değil, sadece küçükleri korumak amaçlı olduğu iddiasını yalanlıyor.
 
Gökkuşağı bayrağı taşıdıkları için 7 saat zorla alıkonulan eylemciler, “propaganda” suçlamasıyla değil polise mukavemetle suçlandılar!
 
LGBT örgütü “Coming Out”un başkanı Polina Savchenko, “Sadece LGBT hakları destekçilerinin gözaltına alınmış ​​olması yasanın asıl amacının mükemmel olarak işlediğini gösteriyor. Gözaltılar LGBT hakları faaliyetlerini durdurmanın kanıtıdır” diye konuştu.
 
LGBT örgütü “Coming Out” homofobik mevzuat mağdurlarına hukuki destek sağlamaya devam ediyor.
 
Ne olmuştu?
30 Mart’ta  “eşcinsellik propagandası” yasası, St. Petersburg’da "sodomy propagandası, lezbiyenlik, biseksüellik, transeksüalite ve travestilik ve pedofili” tanımlamaları ve idari para cezaları ile yürürlüğe girdi. 7 Nisan’da aktivistler “gey ve lezbiyenlere karşı işlenen nefret suçlarına sessiz kalma” ve “bizim aile dostumuz bir lezbiyen ve ailesi bizim için sosyal olarak eşit” pankartlarını taşıdıkları ve polise mukavemetten dolayı tutuklandılar. Bir aktivist polise mukavemetten suçlu bulundu fakat propaganda suçlaması mahkeme tarafından göz ardı edildi. Bugün itibari ile St. Petersburg’da bu kanundan mahkeme tarafından bir mahkûmiyet verilmedi.
 
İlgili haber:
Rusya “Eşcinsellik Normaldir” Diyenleri Tutuklamaya Başladı

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam