24/09/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya, St. Petersburg'daki öğretmenlere, öğrencilerinin sosyal medya sayfalarını taramaları ve profilinde ‘LGBT sembolleri’ bulunan öğrencileri polise ihbar etmesi talimatı verildi.

St. Petersburg’da öğrencilerin sosyal medyasına inen sansür! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya'nın en büyük ikinci şehri olan St. Petersburg'daki öğretmenlere, öğrencilerinin sosyal medya profillerinde “LGBT sembolleri” kullanıp kullanmadığının kontrolü için talimat verildi.

Ülkede 2013 yılından beri süren “gey propaganda yasağı” nedeniyle bu sembollerin kullanılması yasanın ihlal kabul ediliyor.

The Moscow Times’ın haberine göre, St.Petersburg'un Nevsky Bölgesi'ndeki 5-11. sınıf öğretmenlerine öğrencilerinin sosyal medya sayfalarını taramaları ve profilinde “LGBT sembolleri” bulunan öğrenciler hakkında ayrıntılı raporlar sunmaları talimatı verilmiş.

Yetkililer bu bilgiyi kabul ediyor ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde çocukların çıkarlarını koruma çabasının bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

LGBT Ağı sözcüsü Svetlana Zakharova bu durumu kabul edilemez olarak yorumluyor ve gökkuşağı renklerinin yasalarca cezalandırılacak bir suçla eşleştirmeyeceğine dikkat çekiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün önerileri

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Rusya’da Milli Eğitim Bakanlığı’na LGBTİ+ gençlerin insna haklarının korunması için şu önerilerde bulunmuştu:

·       Taciz, zorbalık ve şiddet şikâyetlerini almak için bildirim mekanizmaları oluşturun ve şikayetler alındığında hızlı ve tarafsız soruşturmalar yürüterek derhal araştırın ve uygun şekilde hareket edin.

·       Şiddet olaylarını gördüklerinde veya duyduklarında nasıl tepki verecekleri konusunda öğretmenlere ve yöneticilere rehberlik ve eğitim sağlayın.

·       Okul müfredatının zorunlu bir parçası olarak bilimsel kanıtlara ve insan haklarına dayalı yaşa uygun, kapsamlı ve kapsayıcı cinsellik eğitimini gerekli kılın.

·       Tüm devlet okulları için cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini içeren bir ayrımcılık karşıtı politika geliştirin ve uygulayın.

·       Tüm okul psikologlarının LGBT çocuklarla çalışmak üzere eğitildiğinden emin olun.

 


Etiketler: dünyadan
İstihdam