03/08/2012 | Yazar: Ebru Öztürk

Polisin güvenlik önlemlerini arttıracağını açıkladığı yürüyüşe eşcinsel polislerin katılımının da geçen yıllara oranla daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

Stockholm polisi Pride’ın güvenliği için önlemlerini arttırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa’nın gelişmiş demokrasilerinden İsveç’te de homofobik saldırganlık varlığını sürdürüyor. İnsan hakları ve özgürlükler konusunda birçok ülkeye model olan İsveç’te LGBTQ bireylere ve dini azınlıklara yönelik ırkçı tehditler hala varlığını sürdürüyor. Bu tehdit potansiyelini dikkate alan Stockholm polisi bu yıl 15.si yapılan Stockholm Onur Yürüyüşü’ne yönelik olası saldırılar için ekstra önlemler alma kararı aldı.
 
Stockholm Pride haftasının en temel etkinliklerinden biri kuşkusuz Cumartesi günü Stockholm caddelerinde gerçekleşecek olan Onur Yürüyüşü. Yürüyüşe elli bin kişinin katılması bekleniyor. Ancak yürüyüşü aşırı sağcı ve Müslüman karşıtı grupların da protesto edecekleri söyleniyor.
 
Stockholm polisi duyumları doğrularken tüm olasılıklara karşı hazırlıklı olduklarını duyurdu. Stockholm polis teşkilatından Lars Byström İsveç resmi haber ajansı TT’ye verdiği bilgide “gelişebilecek tüm senaryolara karşı personelimiz hazır olacak” dedi.
 
Haziran ayında yayınlayan İsveç Ulusal Suç Önleme Konseyi (Brottsförebyggande rådet, Brå)’nın raporunda 2011’in verilerine dayanarak İsveç’te nefret suçlarının arttığına dikkat çekildi. Raporda polise yapılan şikayetlerde 2010 yılıyla karşılaştırıldığında yüzde yedi artış var.
 
Şikayetlerin yüzde on altısı “homofobik ya da heterofobik” suçlardan dolayı yapılırken yüzde yetmiş ikisi “ırkçı ve yabancı karşıtı” şikayetlerden oluşmuş. Raporda dikkat çekilen bir diğer husus da yüzde on ikiden yüzde on sekize artış gösteren din karşıtı motivasyonlarla gerçekleşen suçlar kategorisi. Şikayetlerin yüzde biri ise “transfobik” olarak sınıflandırılmış.
 
2011’de artış gösteriyor olmasına rağmen 2008-2011 yılları arasında homofobik nefret suçlarının yüzde yirmi azaldığı da raporda yer alıyor. İstatistiklere göre şikayetlerin en yaygınını tehdit  ve aşağılama oluştururken, şiddet suçları ve iftira ikinci sırada.
 
Polisin güvenlik önlemlerini arttıracağını açıkladığı yürüyüşe eşcinsel polislerin katılımının da geçen yıllara oranla daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam