24/09/2020 | Yazar: Aslı Alpar
LGBTİ+’ları güçlendirmek için çalışan Stonewall; Vodafone, Zürih ve Natwest şirketlerinin LGBTİ+’lar için en iyi küresel şirketler olduğunu duyurdu. Peki, Türkiye’de LGBTİ+ çalışanların durumu nasıl?
LGBTİ+’ları güçlendirmek için çalışan Stonewall; Vodafone, Zürih ve Natwest şirketlerinin LGBTİ+’lar için en iyi küresel şirketler olduğunu duyurdu.
Küresel İşyerinde Eşitlik Endeks’ine yapılan başvurulardan derlenen liste LGBTİ+’ların haklarını koruyan şirketlerden oluşuyor. Listedeki şirketlerin LGBTİ+ çalışanlar için kapsayıcı bir işyeri kültürü sağlamasına dikkat eden Stonewall, şirketlerin eşitlik politikasını da inceliyor.
Endekse ek olarak Stonewall, her yıl LGBTİ+’ların işgücüne katılımının nasıl iyileştirileceğine dair kaynaklar da sağlar.
İlk yüze giren şirketlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Uyum sürecine başlayacaksam buradan ayrılmak zorunda kalabileceğimi düşünüyorum”
Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporunda işyerinde yaşanan ayrımcılık ve verimlilik ilişkisi de incelendi.
Katılımcıların yüzde 29’u “Cinsiyet kimliğiniz/ cinsel yöneliminiz/ interseks durumunuza dayalı olarak karşılaştığınız ya da karşılaşma olasılığınız olan ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulamalar işyerindeki verimliliğinizi ve iş doyumunuzu nasıl etkiliyor?” sorusuna şu yanıtları verdi:
“Etkiler. Çünkü kadınların soyunma odasında ben varım diye kendilerini rahatsız hissetmeleri aşırı sinir bozucu. Sanki önüme gelen her insana bakıp birlikte oluyormuşum gibi... Bu da ister istemez motivasyonumu düşürüyor.” (Sağlık sektöründe çalışan lezbiyen kadın)
“Moral bozuluyor mesela iş performansım yüksek birisi olarak modum düşüyor performansım yetersiz kalıyor. Her zaman böyle değil ama çoğu zaman böyle.” (Mağazacılık sektöründe çalışan gey erkek)
“Saklanmak durumunda olmak iletişimsizliğe ve akabinde performans düşüklüğüne neden oluyor.” (Hukuk alanında çalışan biseksüel kadın)
“Uyum sürecine başlayacaksam buradan ayrılmak zorunda kalabileceğimi düşünüyorum. Bu da geleceğe yönelik azmi ziyadesiyle öldüren bir şey.” (Danışmanlık alanında çalışan panseksüel transmaskülen cinsiyetsiz)
Etiketler: çalışma hayatı, dünyadan