07/08/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Tarihimizi silen bir filmi desteklemeyin!

Stonewall’da translar yok, ‘sevimli beyaz oğlan’ var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Stonewall isyanını başlatan siyah drag queen ve trans kadınlar yokmuş gibi davranan ve başrolü kurgusal beyaz, genç, eşcinsel bir erkeğe veren Stonewall filmine tepki yağıyor: Tarihimizi silen bir filmi desteklemeyin!

Stonewall filmine aktivistlerden ve LGBTİ toplumundan tepki geldi. Geçtiğimiz günlerde fragmanı yayınlanan ve New York’taki 1969 Stonewall isyanını anlatan filmde ana karakterin beyaz eşcinsel bir erkek olarak kurgulanmasına karşı imza kampanyası başladı.

Roland Emmerich’in yönettiği film Danny Winters adındaki evsiz bir gencin kendisini isyanın ortasında bulması ve politikleşmesini anlatıyor. Yönetmenin basına verdiği demeçlerden ve fragmandan anlaşıldığı kadarıyla ise isyanın başını çeken trans kadınlar ve drag queenler filmde yer almıyor.

Beyaz eşcinsel erkek uğruna…

Stonewall isyanının öncü karakterlerinden siyah drag queen Marsha P Johnson ve trans kadın Sylvia Rivera, kurgusal beyaz eşcinsel erkek bir karakter uğruna filmde yer almıyor.

Filmin fragmanının yayınlanmasının ardından bütün bu sebeplerden dolayı “Stonewall’u boykot et” imza kampanyası başladı:

“Tarihimizi silen bir filmi desteklemeyin”

“Siyahların, trans kadınların ve drag queenlerin bu ülke tarihindeki isyanlardaki yerlerini teslim etme vakti geldi. Ancak filmin fragmanından da anladığımız kadarıyla bu gerçekleşmiyor.

“Karakterlerin büyük çoğunluğunu beyazlar oluşturuyor. Trans olmayan erkekler trans kadın rolünü oynuyor. Ve en fenası isyanı başlatan isimlerin devrimci hareketleri filmd yer almıyor.”

“Stonewall’u boykot etmeye davet ediyoruz. Paranızı gerçek kahramanları göstermeyen kapitalist endüstriye kaptırmayın. Tarihimizi silen bir filmi desteklemeyin. Stonewall’u izlemeyin.”

İmza kampanyasının orijinal metnine şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Marsha: LGBT’ler için ‘anne’ figürü ama filmde yok!

Fragman ‘gerçek’ bir hikaye olduğunu iddia ediyor ve seyircilere genç, beyaz eşcinsel bir erkeğin polise ilk taşı atan ve isyanı başlatan kişi olduğunu anlatıyor. Gerçekte ise yüzlerce kişinin tanıklığı ve kanıtlara göre isyanı siyah drag queenler ve trans kadınlar başlattı.

LGBT hareketinin yolunu açan ve isyanın önde gelen figürlerinden olan Marsha P. Johnson drag queen performansları ile bilinen bir trans kadın.

David Carter’ın Stonewall biyografisine göre Marsha o gece isyanı başlatan kişi. Marsha, 25. yaşını kutlamak için o gece bara gitti. Doğum günü olduğu için bütün ilgilerin odağındaydı.

Polis son zamanlarda hep yaptığı gibi barı bastı. Ama bu sefer bardakiler direndi. İsyan sürerken Marsha’nın bir polis aracına çok ağır bir yük attığı ve bunun isyanın tarihi anlarından biri olduğu biliniyor.

Marsha isyanın ardından da ABD’deki LGBT hareketinin önde gelen figürlerinden biri olmaya devam etti. 80’lerde Wall Street’te yaptığı eylemlerle HIV/AIDS tedavisinin çok pahalı olmasını protesto etti. Çok sayıda LGBT genç için bir anne figürüne dönüştü.

Sylvia Riviera: Bira şişesini polise atan meşhur kadın!

Sylvia ise isyan sırasında 17 yaşındaydı. Porto Rikolu bir trans aktivist olan Sylvia’nın isyan gecesi barın dışında “Bu bir devrim” diye bağırdığına inanılıyor. Sylvia aynı zamanda polisin keyfî baskını sürerken elindeki bira şişesini fırlatması ve isyanı başlatan kişilerden biri olmasıyla biliniyor.

Sylvia aynı zamanda çok sayıda eşcinsel ve trans örgütünün kurucusu oldu. Yaşamı boyunca evsiz trans kadınlar ve drag queenlerle birlikte hareket etti. Sokak aktivizmini sürdürdü.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
nefret