11/03/2014 | Yazar: Cihan Peşrevi

Şubat ayında dünyanın dört bir yanında LGBTİ bireyleri ilgilendiren konularda yaşanan gelişmeleri sizler için derledik:

Şubat Ayının LGBTİ Dünya Havadisleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Şubat ayında dünyanın dört bir yanında LGBTİ bireyleri ilgilendiren konularda yaşanan gelişmeleri sizler için derledik:
ILGA harita yayınlandı
Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği (ILGA) farklı ülkelerde eşcinsellerin cinsel yönelimlerinden dolayı karşılaştıkları problemlere dikkat çekmek için bir tehlike haritası yayınladı. Harita çok sayıda ülkenin eşcinselliği suç saydığı Afrika’ya yoğunlaşıyor.
 
Kansas, ABD
Kansas Senatosu başkan yardımcısı King, Kansas’ta dindar işletmelere eşcinsel çiftlere hizmet etmeme imkanı tanıyan yasal düzenlemenin eyelet senatosunda değerlendirilmeyeceğini belirtti. Arizona’nın Cumhuriyetçi valisi Brewer da Arinoza’daki iş yerlerini ilgilendiren benzer bir düzenlemeyi veto etti.
 
 
Las Vegas, ABD
Human Right Campaign’in Las Vegas’ta düzenlediği etkinlikte konuşan Ellen Page, “Saklanmaktan yoruldum, gerçekleri gizleyerek yalan söylemekten yoruldum” diyerek eşcinsel olduğunu açıkladı.
 
 
Zimbabve
Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe’nin 90. yasını kutlamak için organize edilen etkinlikte yaptığı konuşmanın hedefinde eşcinseller vardı. “Biz burada eşcinselleri kabul etmiyoruz; Tanrı insanları erkek ve kadın yaptı ki çocuk sahibi olabilsinler” diyen Mugabe böylelikle eşcinselleri hedef alan nefret dolu açıklamalarına bir yenisini eklemiş oldu.
 
 
Uganda
Uganda Devlet Başkanı Museveni eşcinselliğin suç sayılması anlamına gelecek yasayı uluslararası baskılara rağmen onayladı. Dünya Bankası onaylanan yasa sebebiyle Uganda’ya yapmayı kararlaştırdığı 90 milyon dolar tutarındaki yardımı süresiz olarak askıya aldı.
 
 
Güney Afrika
Cape Town eski başpsikoposu Desmond Tutu, Uganda’da yürürlüğe giren eşcinsel karşıtı yasayı Hitler rejimi ve apartheid yasalarına benzetti.
 
 
Gambia
Gambia Devlet Başkanı Yahya Jammeh eşcinsellerin haşarat olduğunu, sıtma yapan sivrisineklerle nasıl mücadele ediliyorsa eşcinsellikle de aynı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
 
 
Danimarka
Danimarka ev sahipliği yapacağı Eurovizyon şarkı yarışması süresince halka açık alanlarda evlilik törenleri düzenleyeceğini, bu törenlerde eşcinsel çiftlerin de evleneceğini duyurdu. Eşcinseller için sivil birliktelik dünyada ilk kez Danimarka’da 1989 yılında yasalaşmıştı. Danimarka bu kitlesel evlilik etkinliğiyle eşcinsel birlikteliklere yasal statü tanıyısının 25. yılını kutluyor olacak.
 

www.out.com/entertainment/popnography/2014/02/13/denmark-celebrates-25-years-gay-unions-eurovision 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam