21/03/2018 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL Derneği yaptığı çalışmalar hakkında üye, gönüllü ve takipçilerini bilgilendirmek için Şubat ayı faaliyet raporunu yayımladı.

Kaos GL Derneği yaptığı çalışmalar hakkında üye, gönüllü ve takipçilerini bilgilendirmek için Şubat ayı faaliyet raporunu yayımladı.
Kaos GL Derneği yaptığı çalışmalar hakkında üye, gönüllü ve takipçilerini bilgilendirmek amacıyla hazırladığı “Aylık Faaliyet Raporu” yayınlarına devam ediyor. Derneğin Şubat ayı faaliyet raporu dijital ortamda yayımlandı. Dernek Şubat ayında, medya, danışmanlık, eğitim, sivil toplum, kültürel faaliyet, uluslararası ilişkiler alanında çalışmalarını sürdürdü.
Queer mizah için bir araya gelindi
Kaos GL, heteroseksist mizahı sorgulamak ve queer mizahın imkânlarını aramak için 10 Şubat Cumartesi günü İstanbul’da “Queer Mizah Atölyesi” düzenledi.
Karikatürist, çizer ve LGBTİ aktivistlerinin katıldığı atölye Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin toplantı salonunda, 13 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Kaos GL Dergisinin Mart-Nisan sayısı “Mizah” dosya konusunu önceleyen bu atölye, erkek çizerlerin domine ettiği, okuyucuları yalnızca heteroseksüel erkeklermiş gibi komik üreten, cinsiyetçi ve heteroseksist stereotiplerin ısrarla yeniden üretildiği karikatür dergilerini tartıştı.
Kaos GL Dergi’nin “Türcülük” sayısı yayınlandı
Kaos GL Dergisinin "Türcülük" temalı, Ocak-Şubat 2018 tarihli 158. sayısı yayınlandı. Dağıtım, kitabevleri ve internet satışı için NotaBene ile bağlantıya geçebilir; abonelik için semih@kaosgl.org adresine yazabilirsiniz.
Şubat ayında 143 sosyal hizmet danışmanlığı verildi
Kaos GL Derneği, Şubat ayında trans geçiş süreci, sağlık, yasal haklar, askerlik gibi alanlarda mülteci ve Türkiyeli LGBTİ’lere 143 sosyal hizmet danışmanlığı sağladı. Mültecilere verilen toplam 119 danışmanlık BMMYK ile birlikte yürütülen “LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” programı kapsamında gerçekleşti. Türkiyeli LGBTİ’ler için Şubat ayında 24 danışmanlık hizmeti verildi.
2017 Medya İzleme Raporu tanıtıldı
2017’de gazetelerde yayınlanan metinleri LGBTİ’lerin insan hakları açısından inceleyen, ayrımcı dil ve nefret söylemini görünür kılan Kaos GL Medya İzleme Raporu online ortamda ulaşıma açıldı. Rapora buradan ulaşabilirsiniz.
Kaos GL Derneği, 2017 Medya İzleme Raporu’nu, 21 Şubat’ta, IPS İletişim Vakfı’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Toplantıda Kaos GL kurucularından Ali Özbaş ve derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, hem raporu sundu hem de derneğin medya izleme çalışmalarını aktardı.
Murat Çekiç’ten “Risk Yönetimi” eğitimi
Kaos GL Derneği’nin “Kurumsal Kapasite Geliştirme Eğitim Programı” kapsamında “Stratejik Eylem Planı ve Risk Yönetimi” eğitimi 24-25 Şubat’ta LGBTİ ve insan hakları savunucusu Murat Çekiç’in anlatımıyla gerçekleşti. Eğitime; Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Mersin ve İzmir’den LGBTİ alanında çalışan sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcileri katıldı.
“koloni I colony” Berlin’de
Kaos GL Derneğinin İstanbul Sultanahmet’teki Abud Efendi Konağı’nda 3 Şubat 2018’e kadar açık kalan “koloni I colony” sergisi Almanya’ya göç etti. Serginin ikinci edisyonu Derya Bayraktaroğlu ve Aylime Aslı Demir’in küratörlüğünde, Scwules Museum Yönetim Kurulu Üyesi Aykan Safoğlu’nun desteği ve yardımlaşması ile Berlin’de açıldı. 9 Mart’ta açılan sergi 15 Nisan’a kadar Berlin’de sanatseverlerle buluşacak.
Homofobi karşıtları 3 şehirdeydi
Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar programı kapsamında Kaos GL 3 şehirdeydi. Dernek tarafından 10-11 Şubat’ta Ordu Kadını Güçlendirme Derneği ile birlikte Ordu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği öğrencilerine yönelik iki günlük bir farkındalık eğitimi verildi. Eğitim, Sosyal Hizmet Uzmanı Burcu Yamaner ve Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel’in katılımıyla gerçekleşti.
Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın bir diğer durağı Muğla’ya bağlı Bodrum’daydı. 17 Şubat’ta Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ile ortak düzenlenen yerel buluşmaya Kaos GL’den Seçin Tuncel, Pembe Hayat Dayanışma Derneği’nden Buse Kılıçkaya ve trans aktivist oyuncu Esmeray katıldı.
Bursa Şubat ayında Homofobi Karşıtı Buluşmalar’ın son ayağıydı. Kaos GL Derneğinin “Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar” programı kapsamında, Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, Bursa’da “Queer Teorinin Düşünsel Kaynakları”nı anlattı. Kaos GL ve Özgür Renkler Derneğinin düzenlediği etkinlik 25 Şubat’ta gerçekleşti.
Şubat ayında sivil toplum faaliyetleri sürdü
Kaos GL Derneği sivil toplum faaliyetleri kapsamında Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) tarafından 13 Şubat 2018 tarihinde Ankara'da düzenlenen “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Hak Temelli İzleme Eğitimi”ne katıldı.
23-24 Şubat tarihlerinde ise Türk Tabipler Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile TTB Bursa Tabip Odası’nın Bursa’da gerçekleştirdiği “Kadın, Sağlık ve Muhafazakârlık” konulu 5. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi’ne Kaos GL Derneği’nden Aylme Aslı Demir konuşmacı olarak katıldı.
Kaos GL Derneğinin de üyesi olduğu “Çocuğa Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı”nın çalışma toplantısı 26 Şubat’ta, Ankara’da yapıldı. Kaos GL temsilcisinin de katıldığı “Yeni Medya ve Çocuğa Karşı Şiddet Toplantısı”nda, Ağ'ın politika belgesi konuşuldu.
Kaos GL Derneği son olarak 28 Şubat’ta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK / UNHRC) tarafından Ankara’da düzenlenen “Mülteci Koruma temelinde faaliyet gösteren STK ile UNHCR istişare toplantısı”na katıldı.
Uluslararası ilişkiler Şubat ayında LGBTİ yasaklarına odaklandı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri, Türkiye’ye LGBTİ’ler için ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü sağlama çağrısı yaptı. 78 AKPM üyesinin ortak imzasıyla yayınlanan metinde Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağını kaldırma çağrısı ve artan nefret söyleminden duyulan endişe yer aldı.
Avrupa’nın en geniş kapsamlı çatı LGBTİ örgütü ILGA-Europe, Ankara’daki LGBTİ etkinlik yasağına yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesine ilişkin açıklama yayınladı: En baştan hiç kabul edilmemeli ve savunulmamalıydı.
Kaos GL Derneği, 20 Şubat’ta, AB Türkiye Delegasyonu Siyasi Müsteşarı Maria Ververidou ile Türkiye'de LGBTİ haklarının durumu ve güncel konular hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulundu.
Kaos GL Derneği, 22 Şubat’ta, lobi ve savunuculuk faaliyetleri kapsamında, Fransız Büyükelçiliği'nden Pierrick Rumel ve Christophe Dessaux ile görüştü.
Nefret Suçları Araştırması başladı
2018 Nefret Suçları Araştırması başladı! Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2018 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak. Araştırmaya katılmak için tıklayınız
Kaos GL Derneği Şubat Ayı Faaliyet Raporu'nun tamamını okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler: yaşam