05/05/2020 | Yazar: Yücel Tekin

Sudan kadın hareketinin büyük kazanımı: Ülke kadın sünnetini yasaklamaya hazırlanıyor.

Sudan kadın sünnetini yasaklıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 4 Ağustos 2019'da Sudan'da kadınların protestosundan

Sudan’ın Müslüman Kardeşler destekli diktatörlüğünün devrilmesinde büyük roller üstlenen Sudan kadın hareketi, mücadelesinin kazanımlarını almayı sürdürüyor. Diktatörlüğün tasfiye sürecinin henüz tamamlanmamış olduğu ülkede kadınlar acil ve yaşamsal pek çok soruna yol açan kadın sünnetine (Female genital mutilation-FGM)  karşı mücadelede önemli bir mevzi kazandı.

Mücadele eden kadınlar ve destek veren gruplar, uzun soluklu bir mücadele sonunda yasaklama kararının alınmasını memnuniyetle karşıladı. Bu önemli hamleyle kadın sünnetinin yasaklanmasının önü büyük ölçüde açılmış oldu.

Bakanlar Konseyi’nde 22 Nisan günü onaylanan yasanın hayata geçirilebilmesi için konsey üyelerinin yasayı onaylaması gerekiyor. Diktatör Ömer el Beşir'in görevden alınmasının ardından oluşturulan geçici konsey ülkeyi demokratik sürece hazırlamakla görevli uzlaşma komisyonu misyonu görmekte.

Guardian'ın aktardığına göre, parlamentoda kabul edilen tasarıya göre kadın sünnetini gerçekleştiren her bir taraf üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Sünnet uygulamasının sona erdirilmesi için kampanya yürüten Saleema girişiminden ve aynı zamanda Ulusal Çocuk Refahı Konseyi'nden Amira Azhary şunları söyledi: “Yasanın egemen konsey tarafından geçmesini bekliyoruz ve eğer gerçekleşirse bu ülkedeki siyasi iradenin bir ifadesi olmuş olacak. ”

Bununla birlikte, uygulama Sudan kültürüne yerleşmiş olduğu için, aktivistler FSM’nin tamamen ortadan kaldırılmasının uzun zaman alacağını düşünüyorlar. BM çocuk ajansı Unicef'in Sudan'daki iletişim memuru Fatma Naib “Yapılması gereken çok iş var. Bu bir başlangıç, iyi bir başlangıç ​​” diye düşünüyor ve ekliyor; Bundan sonraki en önemli hedef, kızlarını sünnet ettirenler için cezai sonuçların uygulanır olmasını sağlamak olacaktır.”

Uygulamayı sona erdirmek için küresel bir mücadele platformu olan Five Foundation'ın başkanlığını da yapan anti-FGM aktivisti Nimco Ali, “Sudanlı kadınlar Mısır ve Somalili kadınlarla birlikte FGM ile mücadeleye liderlik ediyorlar” dedi. 

Sudan, dünyanın en yüksek FGM oranlarından birine sahip. BM'ye göre, Sudanlı kadınların% 87'si FSM uygulamasına maruz bırakıldı.[1]  Sudan’da, kız çocukları genellikle 5 ila 14 yaşları arasında bu toplumsal şiddete maruz kalıyor.

Kadın Sünneti (FSM) Nedir?

Kadın genital organın kesilmesi şeklinde gerçekleştirilmekte olan kadın sünneti (FGM olarak da bilinir), klitorisin bir kısmının ya da tümünün kesilmesi işlemidir. UNICEF’in  2016 yılına ait rapora göre  FSM bugün,  27’si Afrika ülkesi  olmak üzere, Asya’da  Endonezya ve Orta Doğu'da Irak Kürdistanı ile Yemen’le 30 ülkede uygulanmakta

Kadın sünneti, BM tarafından, kişinin bedensel bütünlük, sağlık ve güvenlik hakkına karşı ağır bir insan hakkı ihlali olarak görülen FGM, işkence ve zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muameleden sakınma hakkı kapsamında ağır ihlal kapsamında değerlendirilmektedir.


Etiketler: insan hakları
2024