09/11/2023 | Yazar: Belgin Günay

İnter Dayanışma, Tuğba Baykal’ın üç interseks aktivistiyle çektiği belgesel “Süper Kahraman İnterseks”in ön gösterimini gerçekleştirdi.

“Süper Kahraman İnterseks” 8 Kasım’da seyirciyle buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnter Dayanışma, Tuğba Baykal’ın üç interseks aktivistiyle çektiği belgesel “Süper Kahraman İnterseks”in ön gösterimini 8 Kasım İnterseks Dayanışma gününde yönetmenin ve belgeselin kahramanlarının da hazır bulunduğu bir gösterimle izleyiciye sundu.

8 Kasım akşamı Ankara’da 17 Mayıs Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirilen ön gösterime aktivistler, LGBT aileleri, akademisyenler ve meraklı izleyiciler ilgi gösterdi. Gösterimin ardından yapılan söyleşide filmin yönetmeni Tuğba Baykal ve belgeselde yer alan interseks aktivistleri Şerife Yurtseven ile Belgin Günay soruları cevapladı. Yurtseven ve Günay’a interseks aktivisti Gülkan Noir de eşlik etti. Belgeselde Aslı Yasemin Bahar, Belgin Günay ve Şerife Yurtseven kendi hayatlarından yola çıkarak intersekslerin uğradıkları hak ihlallerine, tıbbi istismara ve intersekslerin yaşam deneyimlerine dikkat çekiyorlar. 

Yönetmen Tuğba Baykal, bu belgeselle sadece interseksle ilgili didaktik bilgi vermenin ötesinde intersekslerin arasındaki derin bağı ve dayanışmayı da göstermek istediğine dikkat çekti. Bu dayanışmanın kendisini etkilediğini belirten Baykal, interseks görünürlüğünü artırmak için de böyle bir adım attığından mutlu olduğunu ifade etti. Baykal, belgeselin aslında hala yapım halinde olduğunu, farklı yerlerde seyirciyle buluşmaya devam edeceğini, 8 Kasım İnterseks Dayanışma Günü için böyle bir özel ön gösterim yapmayı anlamlı bulduklarını aktardı.

Belgesel gösterimi söyleşinin ardından kokteylle devam etti.

Film hakkında

Üç interseks aktivistinin günlük yaşamlarına, geçmişte yaşadıkları hak ihlalleri ve tıbbi istismara ve interseks olma deneyimlerine odaklanan belgeselin künyesi şöyle:

Süper Kahraman İnterseks
Yapım yılı: 2023
Süre: 58 dakika
Yönetmen: Tuğba Baykal
Oyuncular: Aslı Yasemin Bahar, Belgin Günay, Şerife Yurtseven

Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam