29/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Disney+ eşcinsel karakterin olduğu “Strange World” filmini; LGBTİ+ temalı içerikleri yasaklama ihtimali olan ülkelerde göstermeme kararı aldı; Susma Platformu sansür gündemine taşıdı.

Susma’nın sansür gündeminde bu hafta Disney var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Strange World filminden bir sahne

Kültür, sanat ve medya alanlarında sansürü raporlayan Susma Platformu, 21-28 Kasım sansür gündeminde Disney+’ın LGBTİ+ içeriğe yönelik sansürünü gündemine taşıdı.

Disney+ “Strange World” filmini; LGBTİ+ temalı içerikleri yasaklama ihtimali olan ülkelerde göstermeme kararı aldı. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin yanında Tanzanya, Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Rusya var.

Disney+’ın sansürlediği film “Strange World” kaşif bir ailenin hayatını anlatıyor. Filmin sansürlenmesine sebep olan karakterse Clade ailesinin eşcinsel oğulları Ethan Clade.

Film, 23 Kasım’da Amerika’da gösterime girdi.

Disney+ Temmuz’da da sansürle gündemdeydi

Temmuz ayında RTÜK denetiminde yayın hayatına başlayan Disney+’nın çevirmenlerinden içerikleri sansürlemelerini istediği gündeme gelmişti. Gazete Duvar’dan Anıl Mert Özsoy’un haberine göre, Disney+ yönetimi, yayında olan ve izleyicilerle buluşacak yapımları için ‘uyarı’ metni hazırladı ve altyazı çevirmenlerine gönderdi.

Çevirmenleri, ön sansür kurulu gibi çalışmaya zorlayan şirket, çevirmenlerden “İslam için kritik noktalar, Ermeni Soykırımı, Kürt meselesi ve Kıbrıs sorununu” ele alan yapımlar için Türkiye sorumlularını uyarmasını istedi. Şirket, yapımlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘diktatör’ olarak gösteren ve LGBTİ+’ların yer aldığı yapımlar konusunda yönetimin bilgilendirilmesini istedi.

Yıldız Tar haberinde “Bu uyarının RTÜK marifetiyle mi gerçekleştiği yoksa şirketin oto sansürü en baştan işletmek isteyip istemediğine dair bilgi de yok” derken gelinen noktada Disney+’ın sansürü kendi üstlendiği söylemek mümkün.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat
nefret