30/06/2011 | Yazar: Özlem Dalkıran

17 Haziran’dan bu yana kadınların araba kullanmasına "göz yuman" Suudi Arabistan politikasını değiştirdi; Cidde’de beş kadın sürücü gözaltına alındı.

Suudi Arabistan’da Beş Kadın Sürücüye Gözaltı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

 

17 Haziran’dan bu yana kadınların araba kullanmasına "göz yuman" Suudi Arabistan politikasını değiştirdi; Cidde’de beş kadın sürücü gözaltına alındı.
Bir aktivistten gelen bilgiye göre, Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanmasının serbest bırakılması talebiyle 17 Haziran’dan beri sokaklarda araba kullanan kadınlardan beş kişi 28 Haziran’da gözaltına alındı.
 
Bu gözaltılar, kadınların eyleme başladığı tarihten bu yana yetkililerin "görmezden gelme" politikasının değiştiğinin işareti. "Eylem"lerin başladığı 17 Haziran’dan beri kadınlar araba kullanmaya devam etmesine rağmen herhangi bir engelle karşılamamıştı.
 
İlk gözaltı Cidde sokaklarında araba kullanan dört kadının ülkenin dini polisi olan Erdemin Yüceltilmesi ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Komitesinin memurları tarafından gözaltına alınması oldu. Kadınların adli soruşturma birimine götürüldüğü bildirildi.
 
İkinci olay ise aynı gün gece Cidde sokaklarında gerçekleşti. Suudi haber ajansı SABQ’nun verdiği habere göre, vatandaşların polise bir kadının yanında bir erkekle peçesiz olarak araba kullandığını bildirmesi üzerine Cidde’nin Süleymaniye bölgesinde araç dört polis aracı tarafından sarıldı. Arabadaki erkeğin kadının eşi olduğu anlaşıldı. Kadının arabasına el konularak her ikisi de sorgulanmak üzere polis merkezine götürüldü.
 
Beş kadının da şu an nerede olduğunu bilinmiyor.
 
Kadınların araba kullanmasının, herhangi yazılı bir yasa olmamasına rağmen, yasak olduğu tek ülke olan olan Suudi Arabistan’da, kadınların bu haklarını kullanmaları için mücadele eden Women2Drive (Araba Kullanan Suudi Kadınlar) grubu www.change.orgsitesinde bir imza kampanyası başlattı. Gözaltına alınan beş kadının derhal serbest bırakılmasını talep eden dilekçede Suudi Arabistan’ın 2000 yılında Kadınlara Yöenleik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına Dair BM Sözleşmesini imzalamış olduğuna dikkat çekiliyor. 
 
(bianet)

 


Etiketler: kadın
İstihdam