30/05/2019 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul Tabip Odası; hastasına muayene sırasında ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada homofobik ifadelerle paylaşan hekime uyarı ve para cezası verdi.

Tabip Odası’ndan homofobik hekime uyarı ve para cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Tabip Odası; hastasına muayene sırasında ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada homofobik ifadelerle paylaşan hekime uyarı ve para cezası verdi.

Eşcinsel genç Cem; kendisine cinsel yönelim temelli ayrımcılık uygulayan, randevu sırasında “oğlum mu diyeyim, kızım mı bilemedim” diyen ve ardından kendisini sosyal medyada homofobik söylemlerle hedef gösteren, hastane kayıtlarını ve adresini sosyal medyada paylaşan doktoru İstanbul Tabip Odası’na şikayet etti.

Tabip Odası Onur Kurulu, Temmuz 2018’de gerçekleşen olayla ilgili soruşturma yürüttü. Hekimin Cem ile ilgili tıbbi bilgileri sosyal medya hesabında paylaşarak hekimlik mesleğinin kadim etik kuralını çiğnediğini ve bu paylaşımları ile kusurlu davrandığını söyledi. N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili “i…te sınır yok”, “poposunun reklamını yapıyor heralde” ifadelerinin de meslek ahlak ve adabına yakışmadığını, kusurlu davranış olduğunu söyledi.

Sosyal medyadaki homofobiye uyarı, kişisel bilgileri paylaşmaya para cezası

Onur Kurulu, soruşturma sonucu doktor N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili homofobik ifadelerinden dolayı uyarı cezası almasına karar verdi. N.K.Ö.’ye, Cem’in kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaştığı için ise 945 TL para cezası verildi.

Meslekten geçici süreyle men yerine para cezası!

Onur Kurulu, hekim olarak edinilen bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmanın cezası meslekten geçici süreyle men edilmek olmasına rağmen N.K.Ö. hakkında para cezası vermekle yetindi. Oda, bu karara gerekçe olarak hastanın kendisiyle ilgili bazı bilgileri daha önce sosyal medyada paylaşmış olmasını gerekçe gösterdi.

Muayenedeki homofobi cezasız kaldı

Tabip Odası, hekim N.K.Ö.’nün muayene sırasında Cem’e dönük homofobik ifadelerine ilişkin ise “kesin bir kanaat oluşmadığını” söyledi.

Cem, avukatı Tolga Ersoy vasıtasıyla Tabip Odası’nın bu kararına itiraz edecek. İtiraz dilekçesinde Av. Ersoy, müvekkilinin adres ve kimlik bilgilerinin deşifre edildiğini, müvekkilinin hedef gösterildiğini, Türk Tabipler Birliği Disiplin Yönetmeliği uyarınca hekim hakkında geçici süreyle meslekten men etme cezası verilmesi gerektiğini söyledi.

Doktorun tıbbi yaklaşımında bir kusur bulunmaması kararına da itiraz eden Av. Ersoy, “Oysaki kendisine muayeneye gelen bir hastaya mesleğe yakışmayacak derecede laubali ve ayrımcı ifadeler kullanılması, teşhisteki ciddiyetsizliği ve bir tabibe yakışmayacak denli ciddiyetsizliği ortaya koymaktadır. Müvekkilimiz, şikayet edilen doktora muayene için gitmiş, ancak cinsel yöneliminden dolayı aşağılayıcı, ayrımcı ve laubali söz ve hakaretlere maruz kalmıştır” dedi.

Hekim hakkında Savcılık soruşturması da devam ediyor.

Ne olmuştu?

Uzm. Dr. N.K.Ö., kendi sosyal medya hesabından Cem’in ev adresini ve ismini paylaşmıştı. N.K.Ö., sosyal medya gönderilerinde “İ… te sınır yok”, “Poposunun reklamını yapıyor herhalde” gibi homofobik ifadeler kullanmıştı. N.K.Ö.’nün bu paylaşımının altına çok fazla kişi de nefret söylemi içeren yorumlar yapmıştı.

Muayene sırasında ve sonrasında homofobiye maruz kalan Cem, İstanbul Maltepe Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği'nde görev yapan Uzm. Dr. N.K.Ö.’yü İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Bakanlığı’na şikayet etti. Hekim hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvurdu.

İstanbul Valisi, Uzm. Dr. N.K.Ö. hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Vali, kararında “konunun adli merciler tarafından aydınlatılması” gerektiğini söyledi. Homofobik hekim bu karara itiraz etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi hekimin itirazını değerlendirdi ve itirazın reddedilmesine karar verdi. Mahkeme, “soruşturma başlatılması için yeterli bilgi ve belgenin mevcut olduğunu” söyledi.

İlgili haberler:

“Hekimler ayrımcılık içermeyen ifadeler kullanmalı, yargılayıcı olmamalı”

Homofobik hekim hakkında suç duyurusu ve Tabip Odası’na şikayet

Valilik homofobik hekim hakkında soruşturma izni verdi

Homofobik hekim hakkında soruşturma iznine itiraz reddedildi

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam