10/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Amerika Birleşik Devletleri Kadınlar Futbol Takımı’nın kazandığı 2019 Dünya Kupası, spor dünyasında eşcinsel sporcular için büyük bir kazanım oldu: “Kim olduğunuzu saklamak zorunda olmadığınızda daha iyi bir atlet olursunuz.”

“Takımınızda eşcinseller olmadan şampiyon olamazsınız!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerika Birleşik Devletleri Kadınlar Futbol Takımı’nın kazandığı 2019 Dünya Kupası, spor dünyasında eşcinsel sporcular için büyük bir kazanım oldu: “Kim olduğunuzu saklamak zorunda olmadığınızda daha iyi bir atlet olursunuz.”

Megan Rapinoe / AFP

Amerika Birleşik Devletleri Kadınlar Futbol Takımı’nın kazandığı 2019 Dünya Kupası, eşcinselliğin halen tabu olduğu spor dünyasında eşcinsel sporcular için büyük bir kazanım oldu.

Görünürlük, (2019 Dünya Kupası’nın, dünyanın her yanındaki büyük Onur yürüyüşlerine de denk gelmesi sayesinde) bu turnuvanın tüm kadınlar futbol tarihindeki en çok izlenen turnuva olması sebebiyle daha da arttı.

“Takımınızda eşcinseller olmadan şampiyon olamazsınız!”

Altın Krampon ve Altın Top ödüllü, final maçının da sonucunu belirleyen gollerine imza atan Amerikan takımının yıldız kanat oyuncusu Megan Rapinoe “Bastırın eşcinseller!” diyor ve ekliyor: “Takımınızda eşcinseller olmadan şampiyon olamazsınız-daha önce böyle bir şey hiç olmadı. Burada bilim konuşuyor!”

“Benim gibi olan, aynı şeyler için mücadele ettiğimiz insanlar beni motive ediyor” diyor Rapinoe. “Bu durum beni, bir başka insanın haksız olduğunu kanıtlamaya çalışmaktan çok daha fazla motive ediyor. Bu yaklaşım sadece kendi enerjinizi tüketir. Ancak benim için Onur ayına denk gelmiş bir Dünya Kupası’nda bir eşcinsel olmak, güzel bir şey.”

Takımın tek açık gey üyesi Rapinoe değil. Takım koçu Jill Ellis de dahil olmak üzere Amerikalı dünya şampiyonlarının beşi lezbiyen, bu oyunculardan Ashlyn Harris ve Ali Krieger yakında evlenecekler.

“Kim olduğunuzu saklamak zorunda olmadığınızda daha iyi bir atlet olursunuz”

Outsports’a göre Dünya Kupası’nda forma giyen oyunculardan 40’ı açık kimlikli LGBTQ oyuncular.

Sporda heteroseksüel olmayan cinsel yönelimler üzerine çalışmalar yapan Outsports haber ajansından Dawn Ennis: “Özgün olmak, kendiniz olmak, gerçek olmak sizi daha iyi bir insan yapar, kim olduğunuzla ilgili büyük bir sırrı saklamak zorunda olmadığınızda daha iyi bir atlet olursunuz.”

“Harika olan ise bu kadınların yalnızca cinsel kimliklerini açıklamış olmaları değil, bunu gururla haykırmaları. Kimliklerine ve yönelimlerine sahip çıkıyorlar” diyor Ennis.

“Görünürlük adına harika bir şey bu!”

ABD’de futbol takımlarına LGBTQ sporcuların dahil olabilmesi için çalışan Kuzey Amerika Gey Futbol Derneği başkanı Ryan Adams: “Futbol federasyonları oyuncuların gerçek kimlikleriyle yaşayabilmelerini sağlamalı” diyor. “Bu onların da lehine, insanlar oldukları gibi yaşayabildiklerinde, dikkatleri kimliklerini saklamak ile dağılmayacak” diye ekliyor Adams:

“Vatandaşlarını ve sporcularını cinsel kimliklerini saklamaya iten diğer ülkelere çok güzel bir ders verdiler, en gerçek halinizle en iyiler arasında oynayabilirsiniz! Görünürlük adına harika bir şey bu.”

Adams kök salmış stereotipler varlığını korusa da bu kazanımların devam edeceğini düşünüyor: “ABD’de iyi atletlerin lezbiyen olduğuna dair talihsiz bir varsayım vardır. Haksızlık olduğu gibi yanlış da bir söylem.”

Ali Krieger (solda) Dünya Kupası’nı kazanma sevincini takım arkadaşı Alex Morgan’la paylaşıyor / AFP

Eşcinsel erkekler nerede?

Eşcinsel erkekler içinse farklı standartlar söz konusu. Fransız star Antoine Griezmann geçtiğimiz günlerde “erkek sporcular korktukları için cinsel yönelimlerini açıklayamıyorlar” dedi, bu durum sosyal medya ve stat tezahüratlarında yer alan homofobik söylemlere dayanan bir gerçek.

Griezzmann “Futbol dünyasında oldukça fazla kötü insan var ve sporcular statlarda kendilerine kötü davranılmasından korkuyorlar” diyor verdiği bir röportajda.

Gey olduğunu açıkladıktan sonra spor hayatına devam edebilen profesyonel erkek sporcu sayısı oldukça az. Geçen senenin Dünya Kupası’nda sahaya çıkan oyunculardan hiçbiri gey olarak açılmamıştı.

AFP'nin bu haberi Yiğit E. Korkmaz tarafından kaosGL.org için Türkçe'ye çevrilmiştir.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam