08/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Daha önce Homofobi ve Transfobi Karşıtı Buluşma kapsamında Ankara’ya gelen trans aktivist Tamara Adrian, Venezuela Ulusal Meclisi’ne seçildi.

Tamara Adrián Venezuela Ulusal Meclisi’nde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Daha önce Homofobi ve Transfobi Karşıtı Buluşma kapsamında Ankara’ya gelen trans aktivist Tamara Adrian, Venezuela Ulusal Meclisi’ne seçildi.

Venezuela’da gerçekleşen parlamento seçimlerinde trans* kimliğiyle bilinen aktivist Tamara  Adrian parlamentoya seçildi. Daha önce açıkladığı adaylığı ve Adrian’ın meclise seçilen ilk trans kadın olması LGBT toplumu arasında da heyecanla karşılandı.

Eşit evlilik, yeni kimlik kartları, çiftler için yasal koruma ve cinsiyet geçiş operasyonları hala Venezuela Ulusal Meclisi’nde tartışılıyor. Venezuela’daki yasalara göre herkes biyolojik cinsiyetine göre isim alıyor ve isim değişikliğine izin verilmiyor. Daha önce çeşitli sebeplerle LGBT hakları meclise taşınmış ancak Sosyalist Parti’nin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis herhangi bir yasal değişiklik için bir tartışma başlatmamıştı.

“Meclis artık daha çeşitli”

Muhalefet partisi Voluntad Popular için çalışan Adrian seçimden sonra kamuoyuna yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Daha önce hiçbir parti aidiyet hissetmedik. Ancak Voluntad Popular bizi karşıladı. Venezuela Ulusal Meclisi’nin artık cinsiyet çeşitliğini içeriyor olması çok heyecan verici.

“Komşu ülkelerin gerçekliği ile karşılaştırıldığında Venezuela’da kimliklerin yok sayılması  daha belirgin. Latin Amerika'nın tamamı trans insanların kimliğini tanır. Meksika, Kolombiya, Ekvador, Uruguay, Arjantin ve Şili’de, cinsiyet geçiş operasyonlarına gerek kalmadan kimliğinizi almak mümkündür. Bölgede durum böyle olsa da Venezuela durumunun gerisinde kalmıştır. Siyasi değişim Hugo Chavez ile başladı. Hükümete yakın bazı siyasi ve toplumsal çevreler siyasi tartışmalarda LGBT’lerin taleplerini kapsayacak şekilde çalışırken, söz konusu talepler yönetici elitler tarafından göz ardı edildi.”

“Yalnız birkaç olumsuz tepkiyle karşılaştım”

Hükümetin tutumunun cinsel çeşitli topluluk haklarına karşı Venezuela toplumunun duygularını yansıtmadığını belirten Adrian, açıklamalarına şöyle devam ediyor:

“Sosyal medya üzerinde, karşılaştığım reaksiyonların yüzde 97'si olumlu. Yalnız birkaç Opus Dei dini fanatiği, Evanjelik gruplar veya Chavez yanlıları dışında olumlu tepkilerle karşılaştım. Onlar haklarımızın kabulünün 'bir devrim yoluyla' mümkün olduğunu düşünüyor, benim adaylığımı bir tehdit olarak görüyor. Bu propagandanın seçeneklerinin tükenmiş olduğunu çok net görebiliyoruz”

Tamara Adrian kimdir?

Tamara Adrián Hernández, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta yaşayan transseksüel bir aktivist. Ancak onu öne çıkaran özelliği faal olarak avukatlık yapıyor ve üniversitede hukuk fakültesinde profesör olarak ders veriyor olması. Adrian, Güney Amerika’da oldukça iyi tanınan bir aktivist. LGBT hakları konusundaki çalışmaları kendi ülkesinde olmasa da Ekvator ve Bolivya’da LGBT hakları hukuk diline yerleşmesini sağlamış. Ayrıca Tamara 2009 yılında Yogyakarta Prensiplerinin iyileştirilmesi için Los Angelas’ta bir araya gelen 33 uzmandan birisi. Halen ILGLaw (Uluslararası Lezbiyen ve Gey Hukuk Derneği)’nin başkan yardımcısı ve Güney Amerika Kadın Direktörü olarak görev yapıyor. 

2014 Yılında Kaos GL tarafından düzenlenen 9. Homofobi Karşıtı Buluşmaya gelen Tamara Adrian buluşmanın açılış konuşmasını yapmıştı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam