28/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Türkiye'de tribünlerden sıklıkla hakemlerin cinsel kimlikleriyle

Taraftarlar Homofobik Değilmiş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye'de tribünlerden sıklıkla hakemlerin cinsel kimlikleriyle ilgili küfürler yükselirken, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre futbolseverlerin homofobik olmadığı ortaya çıktı.
 
İngiliz Staffordshire Üniversitesi’nin yaptığı bir anket sonucunda, genellikle maço olmakla eleştirilen futbol taraftarlarının büyük çoğunluğunun homofobik olmadığı ortaya çıktı. Spor ve kültür alanında araştırmaları olan profesör Ellis Cashmore’la sosyolog Jamie Cleland’ın birlikte hazırladığı ve www.topfan.co.uk internet sitesinde bulunan ankete sadece taraftarlar değil futbolcular ve kulüp yöneticileri de katıldı.
 
Futbolseverlerin yüzde 90’ı futbolda homofobiye yer olmadığını belirtirken, katılımcıların yüzde 60’ı da futbolcuların cinsel hayatlarını özgürce yaşayabileceklerini söyledi. İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği’nin eski başkanı Gordon Taylor‘ın geçen şubat ayında yaptığı bir açıklamada futbol sahalarında eşcinsel futbolcu görmek istemediğini belirtmişti. Bu açıklamayla ilgili sorulan bir soruya ise katılımcıların yüzde 60’ı karşı çıkarken, önemli olanın futbolcunun cinsel kimliği değil saha içindeki performansı olduğunu söylediler.
 
Anket sonuçlarını değerlendiren profesör Ellis Cashmore futbol ailesinin eşcinselliği bir sorun olarak görmediğini belirtti. Cashmore’a göre taraftarların en büyük korkusu, rakip takım taraftarının ve oyuncularının homofobik olmamalarına rağmen, sırf oyuncularının moralini bozmak için onu rencide edici sözler söyleme ihtimali. Bütün bu iyimser tabloya rağmen Cashmore, eşcinsel futbolcuların cinsel kimliklerini açıklamaları hâlinde, futbol ailesi dışından 1980’lerde siyahi futbolcuların maruz kaldığına benzer saldırıların gelebileceğinden endişe ediyor.
 
Beşiktaş’ın son transferi Guti için de -fotomontaj olduğu sonradan belirlenen- bir erkekle öpüştüğü fotoğrafların basına yansımasının ardından eşcinsel söylentileri çıkmış, Beşiktaş’ın patronu Yıldırım Demirören bundan dolayı Guti’yi transfer etmeyeceklerini dile getirmişti ve tüm bunların ardından Guti dün İstanbul’a gelerek Beşiktaş ile iki yıllığına imza attı.
 
Hatırlanacağı gibi, 1980’ler İngiltere’sinde aşırı sağcı Ulusal Cephe stadyumlarda mevzilenmiş ve futbolu ırkçı düşünceyi yayma aracı olarak kullanmaya çalışmıştı.
 


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam