28/04/2022 | Yazar: Sinan Göksoy

Devrim yaratan tüberküloz araştırmacısından ihtişamlı İncil şarkıcısına, bu trans erkekler çığır açtı.

Tarih derslerinde karşınıza çıkmayacak beş muhteşem trans erkek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sinan Göksoy, Pride.com’da yayınlanan bu metni KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Translar her zaman var oldu, fakat sıradan bir tarih dersinde onlardan pek bahsedilmez. Devrim yaratan tüberküloz araştırmacısından ihtişamlı İncil şarkıcısına, bu beş öncü, tarihte çığır açan trans erkeklerden yalnızca birkaçı.

Billy Tipton

tarih-derslerinde-karsiniza-cikmayacak-bes-muhtesem-trans-erkek-1

Amerikalı caz sanatçısı ve grup lideri Billy Tipton kariyerine KFXR’da (Teksas radyo istasyonu) çalan bir grubun lideri olarak başladı. Orta Batı turnesine çıkıp George Meyer’in grubuyla Joplin’s Cotton Club’da iki yıl çaldı ve Kuzey Pasifiği turladı. Longview, Washington’da “Billy Tipton Trio” grubunu kurdu. Santa Barbara California’da Tops Records’ın yetenek avcısının gözüne kestirdiği Tipton caz standartlarında iki albüm çıkardı, albümler bağımsız bir plak şirketine göre oldukça iyi satış yaptı. Tipton aynı zamanda vodvil turnesinde Liberace ve Elvis Presley gibi ünlüleri taklit ettiği skeçler sergiledi.

Tipton’un uzun süreli ilişkileri de oldu, bunlardan biri de gece kulübü dansçısı Kitty Kelly ile yaşadığıydı. Kitty ebeveynlik konusunda yetersiz olsa da (evlat edindikleri oğullarını istismar etti) Tipton ilgili bir babaydı, oğullarını izci kampı gezintilerine çıkarmayı severdi. 74 yaşında öldü, sağlık görevlileri hayata döndürmeye çalışırken oğullarından biri onun trans olduğunu öğrendi.

Alan L. Hart

tarih-derslerinde-karsiniza-cikmayacak-bes-muhtesem-trans-erkek-2

Tüberküloz tespitinde röntgen fotoğrafçılığının kullanılmasında öncülük eden Alan L. Hart Amerikalı bir radyolog, doktor ve tüberküloz araştırmacısıydı. Uyguladığı tüberküloz tarama programları sayısız hayat kurtardı. Hart Amerika Birleşik Devletleri’nde Oregon Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde cerrahi geçiş ameliyatı geçirdiği belgelenen ilk transseksüel erkeklerin de arasındaydı. Inez Stark ile evliydi, fakat tıp fakültesinden sınıf arkadaşının kimliğini ifşa etmesiyle kariyerine aldığı büyük darbe ve oluşan maddi sıkıntılar evliliklerine mal oldu. Inez 1923’te Hart’ı terk etti.

İkinci evliliği olan Edna Ruddick ile 1925’te başlayan birliktelikleri hayat boyu sürdü. Yale’de halk sağlığı alanında yüksek lisansını tamamladıktan sonra Edna ile Connecticut’a taşındı. Hart tüberküloz ile mücadele üzerine çalışmalarını sürdürürken Edna Hartford Üniversite’nde profesör olarak çalışmaya başladı. Hart tıbbi araştırmalarının yanı sıra üretken bir yazardı, dört roman ve birkaç kısa hikaye yayınladı.  

Willmer "Little Axe" Broadnax

tarih-derslerinde-karsiniza-cikmayacak-bes-muhtesem-trans-erkek-3

Willmer “Little Axe” Broadnax güçlü tenör sesiyle tanınan bir İncil şarkıcısıydı. Solist olarak geleceğin “Soul Stirrer” üyesi Paul Foster ile “Five Trumpets” grubunda performans sergiledi. Sonrasında King Records için kayıt yapan “Spirit of Memphis Quartet” dörtlüsüne katıldı. Aynı zamanda “Fairfield Four” ve “Five Blind Boys of Mississippi” ile de şarkı söyledi. “Little Axe and the Golden Echoes” adında bir kuartet kurdu ve Peacock Records ile parçalar yayınladı. 1992 yılında gerçekleşen ölümünden sonra transseksüel olduğu keşfedildi. Ağabeyi, “Big Axe” Broadnax zaten bunun farkındaydı ve kardeşinin yanında olup onunla şarkı söyledi.

Charley Parkhurst

tarih-derslerinde-karsiniza-cikmayacak-bes-muhtesem-trans-erkek-4

Tek Gözlü Charley olarak da bilinen Charley Parkhurst California’da Amerikalı bir çiftçi, çiftlik sahibi ve posta arabası sürücüsüydü. New England’da doğdu, büyüdüğü yetimhaneden kaçıp Charley ismini aldı. Batıdaki altına hücum akınına katılıp batı yakasının en iyi posta arabası sürücülerinden biri olarak ün kazandı. Parker’ın transseksüel kimliği ancak öldükten sonra açığa çıktı.

Lou Sullivan

tarih-derslerinde-karsiniza-cikmayacak-bes-muhtesem-trans-erkek-5

Amerikalı yazar ve aktivist Lou Sullivan trans hakları aktivizmi ve trans gey olmasıyla biliniyor. Sullivan Golden Gate Girls/Guys (Gateway Gender Alliance olarak değişti) tarafından yayınlanan The Gateway gazetesinin editörüydü. Ayrıca trans erkekler için çeşitli rehberler hazırladı, cinsel yönelimi cinsiyet kimliği bozukluğu kriterleri arasından çıkarmak üzerine Amerikan Psikiyatri Derneği ve Dünya Profesyonel Transseksüel Sağlığı Birliği ile görüşmeler yaptı ve San Francisco’daki GLBT Tarih Derneği‘nin kurucularından biri oldu.


Etiketler: yaşam, dünyadan, medya okulu
İstihdam