10/06/2021 | Yazar: Aslı Alpar
Tarihte bugünün haberi on üç yıl önce Milliyet gazetesinden.
Tarihte bugünün haberi on üç yıl öncesinden, Milliyet gazetesinden.
Kaos GL Derneği, düzenlediği 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın açılışına katılan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eski Başkanı ve dönemin AKP Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül’ü hedef gösteren 21 Mayıs 2008 tarihli Vakit gazetesi haberi ve Serdar Arseven’in köşe yazısı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Milliyet gazetesi bu gelişmeyi şöyle haberleştiriyor: “Kaos Gay ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği Vakit Gazetesi’ne ‘Üskül’ün tercihi sapıklardan yana’ başlıklı haberinden ötürü tazminat davası açtı. Gazetenin yazarlarından Sedat Arseven hakkında da ‘hakaret nedeniyle ceza davası açılması istemli’ Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.”
On üç sene önce LGBTİ+’larla ilgili bu haberi oldukça objektif bir dille yapmasına karşın gazetenin yıllar içindeki ayrımcı haberlerini hatırlatalım: Gazete 2019’daki “Alperen Ocakları’ndan LGBTİ yürüyüşüne tepki”, “LGBT’lilere taşlı saldırı” haberleriyle LGBTİ+’lara karşı nefret suçu işleyenleri “tepki” olarak görürken sıklıkla medyada kriminalleştirmek için kullanılan “LGBT’liler” ifadesine sıklıkla yer verdi.
O dönem bu haberi sayfasına taşıyan diğer gazeteler Evrensel, Cumhuriyet, Sabah, Taraf, Vatan, Radikal.
Kaos GL’nin Vakit’e açtığı dava hakkında
Kaos GL Derneği’nin, ‘Üskül’ün tercihi sapıklardan yana!..’ başlıklı haberinden dolayı Vakit gazetesine ve “Dönme’lere teminat veren bir AK Partili!” başlıklı yazısı nedeniyle gazetenin yazarlarından Serdar Arseven hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlıklı haberi, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi de Arseven’in yazısını ‘eleştiri sınırları içinde’ görerek açılan davayı reddetti.
Yargıtay: “Basın özgürlüğü kişilik haklarının ihlal özgürlüğü anlamına gelmez”
Kararların temyiz incelemesi Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Daire, iki mahkemenin verdiği kararı da bozdu. Bozma kararında basın özgürlüğünün kişilik haklarının ihlal özgürlüğü anlamına gelmediğine vurgu yapıldı. Kaos GL’nin ‘farklı cinsel tercihi olanların haklarını savunan bir dernek’ olduğu belirtilen kararda Zafer Üskül’ün de bu konudaki taleplere ilgi gösteren bir milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak toplantıya katıldığı kaydedildi. Yazıda farklı cinsel tercihlerde olanlarla ilgili eleştiri sınırını aşan ve hakaret içeren ifadeler kullanıldığına dikkat çeken Daire, yazar ve gazetenin tazminat ödemesine hükmetti.
Bozma kararından sonra davalar tekrar yerel mahkemelere gönderildi. Yeniden yargılama sonucunda Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi, haber nedeniyle gazeteyi 4 bin TL tazminata, köşe yazısı nedeniyle de Arseven’i 2 bin TL tazminata mahkûm etti.
Etiketler: medya