22/10/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Tarihte bugünün haberi 2004 yılı, BirGün gazetesinden.
Tarihte bugünün haberi 2004 yılı, BirGün gazetesinden.
Gazete haberinde “Kaos GL Gay-Lezbiyen İşçi Ağı tarafından düzenlenen üç günlük buluşmada Türkiye'nin farklı illerinden gelen gay ve lezbiyen işçiler çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları ve çözüm yollarını tartıştılar” diyor.
Haberde gey ve lezbiyen işçiler temsilcisinin de sözlerine yer veriliyor: “Bu buluşma, Gay-Lezbiyen Işçi Ağı'nın yaptığı ilk toplantıydı. Biz böyle bir toplantı örgütlerken gay ve lezbiyenlerin yalnızca modaci, operacı ya da sanatçı olmadığını anlatmayı hedeflemiştik. Medyanın etkisiyle toplumda böyle bir sterotiplestirme oluşturuluyor. Yaşamın her alanında, tüm meslek grupları içinde gay ve lezbiyen çalışanlar bulunuyor ve hepsi de benzer sorunlar yaşıyor. Toplumda problemleri hiyerarşik sıraya koymak gibi bir eğilim var. Biz bunu kırmayı amaçladık.”
Gazetenin haberinde kullandığı dil hak temelli gazetecilikle örtüşse de basının, mücadelenin öznelerinin aksine "gey" yerine "gay" ifadesinde ısrarcı olduğunu gösteriyor.
“Eşcinsel ve İşçiyiz”
Bu buluşmanın ardından Kaos GL Dergi’nin 89. Sayısında “Eşcinsel ve İşçiyiz” başlıklı bir yazı yayımlandı. Yazıda ağın kurulma amacı şöyle ifade ediliyor: “İşçi, işsiz, memur, çalışan eşcinseller olarak Gey ve Lezbiyen İşçi Ağı adı altında bir yıldır örgütlenme çalışmaları yürütmekteyiz. Gey- Lezbiyen İşçi Ağı süreci açısından bu buluşma bir ilk olabilir; oysa, başlangıcı çok eskilere dayanmakta. Bizler, KAOS GL çatısı altında on bir yıldır bu toplumda eşcinsellerin maruz kaldığı ayrımcılığa karşı söz üretmeye ve hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ayrımcılık, dışlama, damgalama ve her türden baskı toplumun her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da kadın ve erkek eşcinselleri görünmez kıldı. Oysa, biz gey ve lezbiyenler çalışma hayatının da her alanındayız.”
2004 yılında mücadelenin dilinin sadece “gey ve lezbiyen”leri kapsadığını hatırlatalım. Bu hatırlatma aslında 2004’ten bugüne hareketin dilinin ve mücadele alanının nasıl daha kapsayıcı hale geldiğini gösteriyor.
Yazının tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler: medya