24/05/2022 | Yazar: Yıldız Tar

24 Mayıs 1988’de Birleşik Krallık’ta, okullarda eşcinselliğin adının dahi geçmesini yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Bu, dönemin Başbakanı Thatcher’ın eşitlik talebine homofobik yanıtıydı.

Tarihte bugün: Thatcher’ın homofobik mirası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

34 yıl önce bugün, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın hükümeti Yerel Hükümet Yasası’na yeni bir madde ekledi. 28. paragraf, Demir Leydi’nin, 1987’de Muhafazakar Parti kongresinde bol bol alkış alan bir konuşmasının olağan sonucuydu:

“Geleneksel ahlaki değerlere saygı duymanın öğretilmesi gerektiği çocuklara eşcinsel olma konusunda vazgeçilmez bir hakka sahip oldukları öğretiliyor. Bütün bu çocuklar hayata sağlıklı bir başlangıç ​​yapma konusunda aldatılıyor, evet aldatılıyor.”

Eşitlik talebine Thatcher’ın yanıtı

Konuşmanın üzerinden çok geçmeden, bir yıl sonra 24 Mayıs 1988’de Okullarda “eşcinselliğin teşvik edilmesini” yasaklayan 28. Madde yasalaştı. Dönemin homofobik anlayışını yansıtan bu “teşvik etme” yasası, yerel yönetimlerin bu alanda herhangi bir çalışma yapmasını da engelliyordu. Madde, yerel yönetimlerin eşcinsel ilişkileri gösteren kitaplar, oyunlar, broşürler, filmler veya diğer materyalleri finanse etmesini yasaklıyor; okullarda çeşitliliği ve eşitliği anlatmak isteyen öğretmenlere ise izin vermiyordu.

Bu yasa, AIDS salgını sırasında hayatta kalmak ve eşit haklara sahip olmak isteyen LGBTİ+’ların mücadele ve taleplerine Demir Leydi’nin yanıtıydı. Yasa, 2000 yılına kadar İskoçya'da ve 2003 yılına kadar İngiltere ve Galler'de yürürlükte kaldı. LGBTİ+ gençlerin kendileri hakkında herhangi bir bilgiye erişebilmesi Thatcher marifetiyle engellenmiş oldu.

Bu dönem aynı zamanda LGBTİ+’lara nefret saldırıları ve hükümet baskısının da arttığı dönem olarak tarihe geçti. İçişleri Bakanlığı arşivlerinde, 1989 yılında LGBTİ+’lara karşı kullanılan “açık/iğrenç ahlaksızlık” suçlaması dolayısıyla 1718 tutuklama ve uyarı kararı 2022 de kayıtlı suç yer alıyor. Bu sayı erkek eşcinselliğinin tamamıyla yasak olduğu 1954 yılındaki 2034 kayıtlı ahlaksızlık suçlamasıyla neredeyse aynı.

Lordlar Kamarası’ndan BBC’ye protestolar

20 Şubat 1988'de, yaklaşık 20 bin kişi, bu homofobik yasaya karşı yürüdü. Bu yürüyüş, o zamana kadar Birleşik Krallık’ta LGBTİ+ hakları için yapılan en kitlesel yürüyüştü.

Günler sonra, yasa Lordlar Kamarası'ndan geçerken, dört lezbiyenden oluşan bir grup meclise gizlice girdi ve yasayı protesto etti.

tarihte-bugun-thatcher-in-homofobik-mirasi-1

Lezbiyenler, Madde 28'in yasalaşmasından bir gece önce, BBC'nin Six O'Clock News'in canlı yayınını “Stop the Clause” tişörtleri giyerek protestolarını sürdürdü. Bir kadın kendini kameraya, diğeri haber masasına zincirledi.

Ancak bütün bu çabalar Thatcher hükümetinin homofobisini durduramadı ve yasa yürürlüğe girdi.

Thatcher, 2013’te öldü. Protestolarla uğurlandı. Ayrımcı mirası ise bir neslin hafızalarında ve Birleşik Krallık’taki trans karşıtı politika ve yasalarda hâlâ yaşıyor.

*Bu haberde Pinknews’un haber ve yazılarından faydalandık.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, eğitim, siyaset, dünyadan
İstihdam