25/08/2021 | Yazar: Yıldız Tar

2002-2021 arasında Mecliste LGBTİ+ hakları için sadece 8 araştırma, 79 soru önergesi verildi. Verilen önergeler ise ya görüşülmedi ya yanıtsız kaldı.

TBMM, 19 yılda LGBTİ+’ları temsil etmeyi bir türlü başaramamış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Gizem Karagöz, KaosGL.org için stok görsel

Center for Democracy Research / (CDR), 2002-2021 arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) LGBTİ+ görünürlüğünü incelediği raporunu yayınladı.

Arda Sirkeci, Kadir Yağız Çetin ve Selin Ongan’ın hazırladığı raporda LGBTİ+’ların milletvekilleri tarafından Mecliste ne kadar temsil edildiği inceleniyor.

Sadece 8 Meclis Araştırma önergesi

Görüşülüp görüşülmediğine bakmadan TBMM Genel Kuruluna sunulan tüm tekliflere bakılan araştırma sonuçlarına göre 2002-2021 yılları arasında LGBTİ+’ların maruz bırakıldıkları nefret suçlarının, sağlık sektöründeki erişim problemlerinin ve ayrımcılığın araştırılmasını talep eden sadece sekiz Meclis Araştırma Önergesi Genel Kurul’a sunuldu.

CHP’den 7, HDP’den 1 Meclis Araştırma Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yedi önerge verirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir önerge verdi. Önergelerin hiçbiri Genel Kurul’da görüşülmedi. HDP, kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik şiddeti sonlandırmak için politika üretimine çağıran bir genel görüşme önergesi de verdi.

HDP’den 43, CHP’den 32 soru önergesi

Rapora göre en fazla teklif soru önergelerindeydi. 2002-2021 arasında 79 soru önergesi verildi, bu önergelerin sadece 20’si yanıtlandı. LGBTİ+’ların maruz kaldıkları şiddet ve ayrımcılığı merkeze alan 79 önergenin 32’si CHP, 43’ü HDP, 3’ü BDP ve bir tanesi ise o dönem bağımsız milletvekili olan Aylin Nazlıaka tarafından verildi.

En çok soru önergesini veren vekil: Ömer Faruk Gergerlioğlu

En çok soru önergesi veren milletvekili ise HDP’den Ömer Faruk Gergerlioğlu idi. Gergerlioğlu cezaevlerinde bulunan trans bireylerin yaşam koşullarına ilişkin 16 adet soru önergesi verdi. Önergelerin muhatabı olan Adalet Bakanlığı hiçbirine cevap vermedi.

LGBTİ+ hakları yasama kolunda yok görüldü

LGBTİ+ haklarının garanti altına alındığı hiçbir kanun teklifinin yasalaşmadığı dönemde, kanun tekliflerini en çok hazırlayan isim olarak CHP’den Mahmut Tanal öne çıkıyor. Tanal, verdiği teklif ile transların insan hakları çerçevesinde haklarının garantiye alınması ve sosyal hizmetlerden yararlanırken ayrımcılığın önüne geçilmesini öngördü.

“TBMM, LGBTİ+’ları temsil etmeyi başaramıyor”

Raporun sonuç bölümünde ise şöyle deniliyor:

“Hazırladığımız rapor sonucunda Türkiye’nin yasama kolu olan TBMM’nin 2002-2021 yılları arasında LGBTİ+ görünürlüğüne katkı sağlamadığı sonucuna varmış bulunuyoruz. TBMM bünyesi içerisinde LGBTİ+’lar adına yasama gücünü kullanan milletvekillerinin ise tekliflerinin sonuçsuz kaldığı düşünüldüğünde, TBMM’nin vatandaşlarının ciddi bir bölümünü temsil etmeyi başaramadığını görüyoruz.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sivil anayasa, nefret suçları, çalışma hayatı, eğitim, barınma, sağlık, siyaset
İstihdam