28/05/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak’ın öncülüğünde hazırlanan LGBT’lerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesi yarın (29 Mayıs Çarşamba) meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

TBMM Yarın İlk Kez LGBT’lere Yönelik Ayrımcılığı Görüşecek! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak’ın öncülüğünde hazırlanan LGBT’lerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesi yarın (29 Mayıs Çarşamba) meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Toprak, saat 14:00’ten sonra araştırma önergesine dair Meclis’te bir konuşma yapacak.
 
Toprak ve 58 CHP Milletvekilinin imzaladığı önerge gündemin “Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları” kısmında okunarak genel görüşme usulüne tabi tutulacak. Genel Kurulda yapılan görüşme sonunda, Meclis araştırması açılıp açılmamasına işaretle oylama yapılarak karar verilecek.
 
Bu yıl ABD’deki Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’nun “Açıksözlülük Ödülü”nü kazanan Toprak’ın sunduğu araştırma önergesinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine hukukî güvence sağlanması isteniyor.
 
LGBT’ler Siyasî, İktisadî, Sosyal ve Psikolojik Açılardan Eziliyor!
LGBT’lerin siyaseten yok sayıldıklarına dikkat çeken araştırma önergesinin amacı “T.C. vatandaşı olan lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin en az diğer vatandaşlar kadar kaygı duymadan özgürce kimliklerini sahiplenebilmeleri” olarak belirtildi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde LGBT’lerin kimliklerinden dolayı maruz kaldıkları ayrımcılıkların yaşamın her boyutunda kendini gösterdiğinin altı çizildi.
 
Cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerinden dolayı lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) vatandaşlara karşı inkâr, şiddet ve ayrımcı politikaların devam ettiğinin vurgulandığı araştırma önergesinde siyasî, iktisadî, sosyal ve psikolojik açılardan LGBT’lerin çoğunluğun baskısı altında ezildiklerine dikkat çekti.
 
Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konulmadığının kaydedildiği önergede, yeni anayasa çalışmalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin konulmasına yönelik muhalefetin isteği AKP tarafından reddedilmiştir denildi.
 
Araştırma Önergesinde Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmeleri ile Avrupa Birliği direktifleri hatırlatıldı ve İş Kanunu’nun ayrımcılığı yasaklayan 5. Maddesinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin de eklenerek hukuki güvenceye alınması istendi.
 

Fotoğraflar: Donna F. Aceto 


Etiketler: yaşam
İstihdam