26/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Eşcinsel birlikteliklerin de Aile Koruma Kanunu kapsamına alınması &oum

TBMM’de Eşcinsel Hakları Polemiği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel birlikteliklerin de Aile Koruma Kanunu kapsamına alınması önerisi için bazı milletvekilleri olumlu görüş bildirdi. Ancak öneri komisyon tarafından rapora alınmadı.
 
MeclisKadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun kadına yönelik şiddet ile ilgili hazırladığı raporda eşcinsel birliktelikle ilgili bir tartışma yer aldı.
 
İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ayhan Gökmerdan, Türkiye'nin Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını hatırlatıp eşcinsel birliktelikleri de Aile Koruma Kanunu kapsamına alması gerektiğini söyledi.

'İŞGÜZARLIK OLURDU'
Ayhan Gökmerdan, eşcinsel birlikteliklerde taraflardan birinin şiddet görmesi halinde eve yaklaşmama, sığınma evine gitme olanaklarından yararlanmasını önerdi. Bu öneri komisyonda ele alındı; öneriye destek veren ve karşı çıkanlar oldu. Ancak raporun öneriler bölümünde konuya yer verilmedi. Alt Komisyon Başkanı Mustafa Hamarat, bunun gerekçesini anlatırken, "Eşcinsel ilişkiler ile ilgili ciddi bir talep gelmedi. Bu nedenle işgüzarlık yapıp çalışma kapsamımıza almadım. Biz sorunun çözümünü sağlayacak öneriler üzerinde yoğunlaştık, uçuk kaçık şeylerle uğraşmadık" dedi. Alt Komisyon üyelerinin görüşleri ise şöyle:
  • Kemalettin Aydın (AK Parti Gümüşhane Milletvekili): Cinsel tercihler bizi ilgilendirmiyor. Ben Aile Koruma Yasası'nın kapsamının genişlemesi gerektiğini söyledim. Aynı evde yaşayan iki öğrenci, zorunlu ekonomik nedenler bir arada oturan iki aynı cins ya da ayrı cins de olabilir. Aynı çatıyı paylaşan herkes için şiddet gündeme geldiğinde Aile Koruma Yasası'nın uygulanması gerekiyor.
  •  Şenol Bal (MHP İzmir Milletvekili): Yanlış anlaşılma söz konusu olabilir. Aile tanımı bellidir. Bu konulara girmeyelim. Konumuz kadına yapılan şiddet.
  •  Ahmet Ersin (CHP İzmir Milletvekili): Bütün dünyada eşcinseller ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. Hukuki dayanaklar bulunmaya çalışılıyor. BM'ye kadar uzanan süreç var. Türkiye'nin de artık bazı kapıları açması lazım. Toplumda çok hoş karşılanmıyorsa da tabu olmaktan çıkarmak lazım. Şiddet gören kim olursa olsun buna karşı durmak lazım.
  •  Jale Ağırbaş (DSP İstanbul Milletvekili): Olumlu olabileceğini düşündük. Nasıl yükümlülük çıkar hukukçuların hazırlık yapması gerekir. Konuya ilişkin bilgileri rapora da koyduk.
 

Etiketler: yaşam
İstihdam