23/07/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Temmuz ayının ikinci haftasında yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Temmuz ayının ikinci haftasından 62 nefret haberi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Temmuz ayının ikinci haftasında (8-14 Temmuz) gazetelerde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve nefret söylemini kaosGL.org okurları için derledik.

Başlayalım!

Diriliş Postası, 8 Temmuz

Gazete, “Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, eşcinsellerin evlat edinmesini yasaklayan bir tasarıyı imzaladığını ve parlamentoya sunacağını açıkladı” haberini LGBTİ+ haklarını yok sayarak yayımladı. Haber “LGBT’den korunmalıyız” başlığı ile sunuldu.

Doğru Haber, Son-An (İstanbul), 8 Temmuz

Gazeteler, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut’un nefret söylemine alan açtı: “Lanetlenmiş fiilleriyle, toplumu ifsat eden, kanunların arkasına gizlenerek, çağımızda hiç olmadığı kadar görünürlülük kazanan, azgın LGBT aktivitelerinin bir an önce yasaklanması gerektiği”…

Milat, Denge (Aydın), Dadaş (Erzurum), Erzurum Gazetesi, Öz Diyarbakır, Şehir (Bursa), Kars Hakimiyet, Akit, Yeni Birlik, Yeni Konya, 8 Temmuz

Gazeteler, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Polis Akademisi'nde düzenlenen Polis Okulu Müdürleri Eğitim ve Koordinasyon Toplantısı'ndaki “Türkiye'de bugün, LGBT kavramına tahkim ve kabul görme zemini oluşturmaya çalışıyorlar” sözlerine yer veriyor.

8 Temmuz, Yeşil Bor

Niğde’de çıkan gazetede MilDiyanet-Sen Bor ilçe temsilcisi Ömer Ulusoy’un nefret söylemine alan açıyor: “ÖSYM geçtiğimiz gün yapılan YKS sınavında büyük bir skandala imza attı. 7YT Türkçe testinde yaşantısı ile gençlere kötü örnek olan, LGBT'ci örgütlerin yürüyüşlerinde hep en önde taşıdığı 'VELEVKİ İBNEYİZ' pankartıyla dikkatleri çeken Mabel Matiz'in ‘Fırtınadayım’ şarkısının bir sözüne yer verilerek ne ifade ettiği soruldu”.

8 Temmuz, Fırat

Elazığ’da çıkan gazete Ömer Atalar: “İstanbul sözleşmesi barındırdığı maddelerle kadın haklarından çok LGBT faaliyetlerini meşrulaştıran ve ‘Kadının Beyanı Esastır’ tanımlaması altında erkeğe psikolojik baskı kuran bir YASAYA dönüşmüş durumda”.

8 Temmuz, Konya Merhaba

Gazeteden Sadık Küçükhemek: “Rusya dâhil birçok gayrimüslim ülkenin bizim bünyemize uygun değil deyip imzalamadığı bu sözleşmenin asıl maksadı: Lûtiliği, gayrimeşru ve nikâhsız hayatı, eş cinselliği, LGBT'yi meşrulaştırmaktır.”

8 Temmuz, Yeni Akit

Resul Ekrem Şahan Mağdur Çocuklar ile Baba Hakları Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse’nin nefretini yaygınlaştırıyor: “Söz konusu İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi onlara ağır gelmektedir. Şu çok açıktır ki toplumu sürekli cinsiyet eşitlik kavramında yanıltan bu sözleşmesinin amacı kadın kadına, erkek erkeğe evliliği yani eşcinselliği yaygınlaştırmak iftiraların meşrulaştırılmasına sebep olmaktadır.”

8 Temmuz, Erzurum Pusula

Gazeteden Kenan Biliz: “Türkiye'de ise gerçek anlamda milli güvenlik sonunu oluşturabilecek, insan neslini tehdit eden LGBT tehdidi ciddiyetini koruyor.”

8 Temmuz, Sabah

Hilal Kaplan: “Ayrıca bu sözleşme sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk kez içinde LGBT lobisinin bir numaralı tezi olan "cinsel yönelim" ibaresinin geçtiği bir metine de imza atmış oldu.”

 

Deniz Postası (Kayseri), Olay (Van), İstiklal (İstanbul), Yeni Akit, 9 Temmuz

Gazeteler, LCW’nin çalışanlarına mail atarak “gökkuşağının LGBT algısı yaratabilecek şekilde kullanılmaması, renk sayısının azaltılması ve renk tonunun farklılaştırılmasını” söylemesini bu ayrımcılığı destekleyerek haberleştirdiler.

9 Temmuz, Deniz Postası

Kayseri’de çıkan gazeteden Aydın Ateş: “Bu arada Ayasofya tartışmalarının yanında bir de LGBT belamız var biliyorsunuz…”

9 Temmuz, Çukurova Barış

Adana’da çıkan gazetede Semih Karakoç: “Bizlerin eşcinsel yaşamı normal sayan özellikle sözleşmenin 4.üncü maddesi (…) hem gençliğimizi hem de kültürel değer ve kimliğimizi yok etmektedir. İstanbul Sözleşmesi aileyi yok etmeden fesih edilmelidir ve kadının beyanı esas olmamalıdır.”

Günebakış, 9 Temmuz

Trabzon’da çıkan gazete, DEVA Partisi Genel Başkam Ali Babacan’ın “Devletin kimsenin yaşam tarzını değiştirme görevi olamaz” sözlerini “LGBT’liler konusundaki cevabı büyük tepki topladı” başlığı ile veriyor.

9 Temmuz, Erzurum Pusula

Gazeteden Kenan Biliz: “LGBT diye örgütlendirilme çabasının Türkiye'de de yoğunluk kazandığını gözlemliyoruz”.

9 Temmuz, Yeni Akit

Gazete, Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Ergincan’ın nefret söylemine alan açıyor: “Lezbiyen ilişkileri savunan, erkek erkeğe ilişkiyi özgürlük sayan, aldatmayı en doğal hak gören iğrenç seslerinizi sonsuza dek kısacağız. Aile gibi kutsal kurumu sizin azgınlaşmış, ahlak dışı emellerinize alet etmeyeceğiz.”

10 Temmuz, Aksaray Anadolu Ekspres

Gazeteden Mustafa Ünalan, dini referansları alet ederek eşcinselliğin günah olduğunu ileri sürüyor, önyargıyı pekiştiriyor.

10 Temmuz, Pusula, Şafak, İnanış, Diriliş Postası

Zonguldak’ta çıkan gazeteler ile Diriliş Postası Zonguldak ÖNDER İmam Hatipliler Dernek Başkanı Zekeriya Uçar’ın ayrımcı sözlerine alan açıyor: “…cinsel yönelim dayatmasını kabul etmiyoruz”.

10 Temmuz, Yeni Erdek, Bandırma Banses (13 Temmuz)

Balıkesir’de çıkan gazeteler, Saadet Partisi Balıkesir İl Başkanı Abdülkadlr Durmaz’ın nefret söylemine alan açıyor: “Homoseksüelliği normal bir şeymiş gibi lanse ederek, özgürlük kılıfı altında gençlerimizi sapkınlıklara yöneltmek istemektedirler. Bilimsel olarak psikolojik bir hastalık olarak tespit edildiği halde sanki "yönelim" gibi şirinleştirilmesi aldatmacalarına kanacak değiliz elbette.”

10 Temmuz, Yeni Sakarya, Bizim Sakarya, Adapazarı Akşam Haberleri

Sakarya’da çıkan gazeteler, Sakarya İmam Hatipliler Derneği (SİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Bakır’ın nefret söylemine alan açıyor. Bakır; İnanış, Pusula ve Şafak gazetelerinde aynı gün yayımlanan Zonguldak ÖNDER İmam Hatipliler Dernek Başkanı Zekeriya Uçar’ın sözlerini bire bir tekrar ediyor.

10 Temmuz, Yeni Akit

Şevki Yılmaz’ın LGBTİ+’ları kriminalize ettiği ayrımcı söylemi şöyle: “Silahlı darbelerden çok daha tehlikeli olan; cehalet, fakirlik, işsizlik, uyuşturucu, alkol, cinsel sapkınlığın her türü, lobi ve güç dengesi haline dönüşen LGBT ve fuhuş çeteleri ve bunların küresel bağlantıları, pedofoli, pornografi, ideolojik yozlaşma, kumar ve önü alınmayan sanal kumar, faiz, rüşvet, dolandırıcılık, yolsuzluk, moda, aileleri yıkan boşanma ve benzeri tuzakların hepsi en büyük şeytani ve nefsani emperyal tuzakve darbelerdir!”

10 Temmuz, Batman SonSöz

Fatih Yokuş’un nefret söylemi içeren cümlesi şöyle: “LGBT'ler onur (!) Yürüyüşü yapacak güce ulaşmış, din elde giderken sadece "Ayasofya" diyenden bana ne?”

11 Temmuz, Konya Yenigün

Salih Sedat Ersöz’den ayrımcı söylem: “…eşcinselliği meşrulaştıran İstanbul Sözleşmesi”…

11 Temmuz, Konya Merhaba

Nurten Selma Çevikoğlu: “Geçen hafta LBGT'lilerin isteklerini resmileşmek, seslerini duyurmak amacıyla niyetlendikleri 'onursuzluk, rezillik yürüyüşü' polis müdâhalesine takıldı. Sözüm ona sapkınlık adına ortaya çıkan medenîler, aslında medeniyetsizler güruhu toplumda arzı endam eyledi.”

11 Temmuz, Çorum Hakimiyet

Gazete, ÖNDER Çorum Temsilcisi Ayhan Boyraz’ın ayrımcı söylemine alan açıyor: “Sözleşmenin temel ahlaki değerlerimizle örtüşmeyen ‘toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim’ konusundaki dayatmaları kesinlikle kabul edilemez.”

11 Temmuz, Kuşakkaya

Gümüşhane’de çıkan gazete Gümüşhane İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Gönüllüler Derneği İl Temsilcisi Bahaddin Zor’un ayrımcı söylemine alan açıyor: “Sözleşmenin temel ahlaki değerlerimizle örtüşmeyen ‘toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim’ konusundaki dayatmaları kesinlikle kabul edilemez.”

11 Temmuz, Yeni Adım

Zonguldak’ta çıkan gazete İlim Yayma Cemiyeti Zonguldak Şubesi Başkanı İbrahim Cansız’ın ayrımcı söylemine alan açıyor: “Cansız, bir taraftan kadına karşı şiddetin engellenmesi istenirken, diğer taraftan kadın ve erkek dışındaki cinsel yönelimlere bir atıfta bulunulduğu belirtilen İstanbul Sözleşmesinde ısrar etmenin gelinen nokta açısından doğru olmayacağını belitti.”

11 Temmuz, Akşam Cumartesi

Gülcan Tezcan, “asıl ayrışmayı makbul sanatçı olmanın ön koşulu olarak muhalifliği ve lgbt destekçiliğini şart koşanların yaptığı aşikâr...”

11 Temmuz, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazete Saadet Partisi (SP) Trabzon İl Başkan Yardımcısı Avukat Selçuk Özderya’nın nefret söylemine alan açıyor. Özderya, AKP’nin kabul edilen çoklu baro önerine karşı çıkarken “lezbiyenler de baro kurabilir” diyor.

11 Temmuz, Konya Yeni Haber

Şerife Oktar’ın nefret dolu iddiaları şöyle: “Bilmeyenler için lgbt hakkında kısaca bilgi verecek olursak, eşcinsel kişilerin hakları mücadelesi konusunda kapsamlı bir olarak kullanılmakta. Kuram Kerim'ın emrine karşı gelip ahi ah en çirkin şekilde yok eden bu onursuz insanlar hemcinsle ilişkiyi normal görmekte ve bunu ne yazık ki yaymaya çalışmaktadır.”

11 Temmuz, Hedef Halk

Samsun’da çıkan gazeteden Adnan Öz, “LGBT'lilerin dernekleşmesine müsaade eden, eşcinsellerin evlenmesine izin veren ve bunlar yetmezmiş gibi bir de bunların her türlü propagandasını yapmasına serbestlik getiren maddedir ki, haklı olarak bu iki maddeye çok ciddi itirazlar vardır.”

12 Temmuz, Doğru Haber, Olay (Van)

Gazeteler, Avukat Mehmet Şefik Kocaağa’nın ayrımcı söylemine alan açıyor: “İstanbul Sözleşmesi eşcinsellik ve ahlaksızlığı yayanlara alan açma, onları toplumda itibar sahibi yapma meselesi de ayrı bir mesele ve büyük bir sıkıntıdır.”

12 Temmuz, Doğru Haber

M. Ali Gönül: “Bizi bozmaya değerlerimizden, inancımızdan, kültürümüzden ve örfümüzden uzaklaştıran zihniyetler toplumsal yapımızı LGBT+ gibi ifsat kurumlarını karşılıksız fonlarla destekleyerek emellerine ulaşmaya çalışıyorlar.”

12 Temmuz, Yeni Akit

Ali Akben: “…hatta cesaret ederlerse LGBT'li yoldaşlarla birlikte sokakları ısıtmaya bile çalışacaklar. Gezi zekalılar ve kaz kafalılar el etek ovuşturup çoktandır bekleşip duruyorlar.”

12 Temmuz, Yeni Şafak, Günebakış (Trabzon)

İsmail Kılıçarslan: “Gerçi Elif Şafak, "Ben aslında biseksüelim, Türkiye'de bunu söyleyemedim, çok baskı gördüm aneyaney" isimli enstalasyon çalışmasını yapıp sıradaki romanının dünya haklarını garantiye almasından "tıynetini" bildiğimiz bir isim. Eh, hem eş durumundan hem Zaman Gazetesi sevdasından FETÖ ile iltisakına da kaniyiz. Dolayısıyla Ayasofya'da şafak sökerken "zombileşmesine" şaşırmadım.”

13 Temmuz, Erzurum Pusula

Gazete ayrımcılığı destekleyerek haber yaptı: “LGBT ürünlerini satan ticari marka ve alışveriş sitelerine karşı, aralarında Erzurum Girişimci Kadınlar derneğini de bulunduğu 50 sivil toplum kuruluşu ortak imzalı bir bildiri yayınlandı.”

13 Temmuz, Sabah Güney

Adana’da çıkan gazeteden Ersin Ramoğlu: “Bay Ekrem ‘LGBT'lilerin (yani o biçimlerin) yaşam hakkını korumak benim görevimdir’ dedi.”

13 Temmuz Sungurlu’nun Sesi, Çorum Hakimiyet

Çorum’da çıkan gazeteler Saadet Partisi Çorum Merkez İlçe Başkanı Orhan Sakınmaz’ın nefret söylemine alan açıyor: “…lgbt… başta olmak üzere tüm AB müktesebatının tarihin çöplüğüne gönderilmesi … bekliyoruz.”

13 Temmuz, Olay

Van’da çıkan gazete Van İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (Van ÖNDER) Başkanı Mehmet Emin Akan’ın ayrımcı söylemine alan açıyor: “…cinsel yönelim dayatmasını kabul etmiyoruz”.

13 Temmuz, Batman SonSöz

Şehmus Temiz “Onursuzluk yürüyüşü, LCVVnin duruşu” başlıklı yazısında LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

14 Temmuz, Uşak Ufuk

Uşak’ta çıkan gazete Uşak İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mustafa Kahraman’ın ayrımcı sözlerine alan açıyor: “…cinsel yönelim dayatmasını kabul etmiyoruz”.

14 Temmuz, Yeni Devir

İstanbul’da çıkan gazete Cevat Akşit Hocaefendi isimli kişinin nefret söylemine alan açıyor: “Homoseksüellik aklan, ser’an ve tab’an çirkindir, haramdır, yasaktır.”



Etiketler: medya
nefret