19/09/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün LGBTİ+’ları hedef gösteren ayrımcı açıklamalarına ilişkin başvuruyu reddetti. TİHEK, daha önce olduğu gibi bu sefer de LGBTİ+’lara ayrımcılığı ayrımcılık temelinde değerlendirmediğini söyledi.

TİHEK bu sefer de şaşırtmadı: LGBTİ+’ların başvurusuna yine red! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Gaziantep Valisi Davut Gül’ün “Gaziantep’te sapkın etkinliklerin düzenleneceği paylaşımlar yapılmaktadır. Valiliğimiz tarafından verilen bir izin ve valiliğe yapılmış bir müracaat yoktur. İzin verilmesi de mümkün değildir…” sözlerine ilişkin başvuruda karar verdi.

TİHEK, Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu aktivistlerinin başvurusunu reddetti. Kurum, bu kararına gerekçe olarak TİHEK kanununda “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın” yer almamasını gösterdi.

Geçtiğimiz yıllarda da bir trans kadının otelde ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle TİHEK’e yaptığı başvuru, kurumun “cinsel kimlik” temelli ayrımcılığa ilişkin inceleme yetkisi bulunmadığı öne sürülerek reddedilmişti.

TIKLAYIN - Kaos GL’den TİHEK’e mektup: LGBTİ+’ları reddederek ayrımcılık hiyerarşisini doğrudan inşa ediyorsunuz

Gaziantep‘te 23-26 Haziran arasında yapılması planlanan 1.Onur Haftası Programı gelen tehditlerin ardından iptal edilDİ. Onur Haftası’nı hedef alan kurumlar arasında Eğitim-Bir-Sen, Alperen Ocakları, Memur-Sen gibi kurumlar da vardı.

Ayrıca Gaziantep Valisi Davut Gül de Twitter üzerinden “Gaziantep’te sapkın etkinliklerin düzenleneceği paylaşımlar yapılmaktadır. Valiliğimiz tarafından verilen bir izin ve valiliğe yapılmış bir müracaat yoktur. İzin verilmesi de mümkün değildir…" diyerek Onur Haftası’nı hedef aldı.

Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu aktivistleri, kendilerini hedef gösteren kurum ve kişiler hakkında suç duyurusunda da bulundu.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam