03/11/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Japonya’nın başkenti Tokyo’da LGBTİ+’lar 1 Kasım’dan itibaren partnerlik sözleşmesi imzalamaya başladı.

Tokyo’da sadece son bir haftada 130 partnerlik sözleşmesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Mamiko Moda ve partneri Satoko Nagamura, çocuklarıyla birlikte 1 Kasım'da imzaladıkları Partnerlik Sözleşmesi'nin ardından, Yuichi Yamazaki—AFP

Evlilik eşitliğinin tanınmadığı tek G7 (Dünyada ekonomisi en büyük yedi ülkenin oluşturduğu birlik) ülkesi olan Japonya’nın başkenti Tokyo’da LGBTİ+’lar 1 Kasım itibariyle partnerlik sözleşmesi imzalamaya başladı.

Partnerlik sözleşmesi LGBTİ+ çiftlere; “aile” tanımına uygun bazı hizmetlerden ve refah programlarından yararlanabilmelerinin, toplu konutlara taşınabilmelerinin, eşinin hayat sigortasını alabilmesinin, eşi hasta veya yaralıysa tıbbi bir prosedür için onay vermesinin veya devlet tarafından işletilen hastanelerde eşini ziyaret etmesinin önünü açıyor.

“Kimseyi çift olduğumuza ikna etmek zorunda değiliz”

Time’da Amy Gunia’ya konuşan Soyoka Yamamoto, 11 yıllık ilişkisiyle partnerlik sözleşmesi imzaladığını anlatıyor: Hizmet almak için her zaman ilişkimizi açıklamamız gerekiyordu, ama şimdi daha kolay olacak. Kimseyi çift olduğumuza ikna etmek zorunda değiliz.”

Yamamoto bu gelişmenin kendilerini güvende hissettirdiğini söylüyor: “Halk bizi ilk kez resmi olarak bir çift olarak tanıyor. Şu anda garip geliyor ama kendimi güvende hissediyorum.”

Partneriyle 10 aylık bebek yetiştiren lezbiyen Mamiko Moda, “Artık acil durumlarda hastanelerde aile olarak ilişkimizi kanıtlamak için sertifikayı kullanabileceğiz, bu bizi rahatlatacak” diyor.

Japonya’da gençler Eşit Evlilik istiyor

Time, sadece geçtiğimiz hafta 130'dan fazla queer çiftin partnerlik sertifikasına başvurduğunu söylüyor.

Eşit Evlilik hakkının henüz tanınmadığı ülkede 2021’de yapılan araştırma, 18-29 yaş aralığındaki Japonların %92’sinin eşit evliliğinin kabul edilmesi gerektiğini söylediğine dikkat çekiyor.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam