23/11/2016 | Yazar: Kaos GL

‘Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik El Kitabı ve Online Kütüphanesi Projesi’nin ikinci buluşması nasıldı?

Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Atölyesi nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik El Kitabı ve Online Kütüphanesi Projesi”nin ikinci buluşması nasıldı?

“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik El Kitabı ve Online Kütüphanesi Projesi”nin ikinci buluşması Mersin’de gerçekleşti. Buluşmanın ilk gününde kadın ve LGBTİ odaklı habercilik konuşuldu. 

Buluşmanın ikinci gününde Kadın ve LGBTİ örgütleri temsilcileri, gazeteci ve iletişim fakülteleri öğrencilerinin katıldığı toplantıda toplumsal cinsiyet odaklı haber yapım atölyesi gerçekleştirildi.

İletişimciler ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan dört grupla yapılan atölyede katılımcılar ulusal gazetelerden sorunlu buldukları bir haberi seçip toplumsal cinsiyet odaklı olarak yeniden yazdı.

Haberlere ilişkin tartışmalarda “intihar haberleri”nin yazımı, haber dilinin cinsiyetçilik ve ayrımcılıktan nasıl arındırılabileceği konuşuldu.

Atölye televizyon röportajı deneyiminin ardından değerlendirmelerle sona erdi.

Proje hakkında

“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı ve Online Kütüphanesi Projesi” Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fonu tarafından destekleniyor.

İki yıl sürecek olan projede, temel olarak ana akım var yerel medya içindeki baskın toplumsal cinsiyet önyargılı gazeteciliğin pratiklerinin ve söylemlerinin dönüştürülmesinin yolları ve araçlarını tartışmayı hedefleniyor. İlk yıl Türkiye’nin sekiz merkezinde yapılacak haber atölyelerinde kadın LGBTİ örgütlerinin temsilcileri ve gazetecilerle bir araya gelerek medyadaki eril habercilik pratiği, sorunları ve bu sorunlarla başa çıkma imkanlarıyla toplumsal cinsiyet odaklı habercilikten ne anlaşıldığı, nasıl yapılabileceği tartışılacak.

İkinci yıl bölgesel atölyeler ve yuvarlak masa toplantılarıyla devam edecek olan projede yapılan gazete ve televizyon haber taraması raporunun katkısıyla oluşturulmuş atölye içeriğinin tartışmaları sonucu ortaya çıkan kolektif çalışma ile toplumsal cinsiyet odaklı habercilik el kitabı ve online kütüphanesi oluşturulacak. Projede son olarak Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Konferansı düzenlenecek. (Bianet)

İlgili haberler

Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Atölyesi’nin ikincisi Mersin’deydi


Etiketler: medya
İstihdam