10/04/2013 | Yazar: Kaos GL

Trans aktivist Demet Demir, Kadir Has Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi’nde ‘Lubunya Hareketinin Bugünü ve Geçmişi’ hakkında bir konuşma yapacak.

Trans Aktivist Demet Demir Kadir Has Üniversitesi’nde Konuşacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans aktivist Demet Demir, Kadir Has Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi’nde “Lubunya Hareketinin Bugünü ve Geçmişi” hakkında bir konuşma yapacak.
Trans aktivist Demet Demir’in konuşması, 80’lerden itibaren başlayan LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) hareketinin darbe ve darbe sonrası döneminde translar başta olmak üzere tüm LGBT’lere yansıması ve hareketin bugünkü durumu üzerine olacak.
 
İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı ve Radyo, Sinema-TV öğrencisi Emre Sağlam’ın modere edeceği etkinlik 18 Nisan Perşembe günü, saat 14:00’te, kampus dışından katılıma da açık şekilde gerçekleşecek.
 
“80 Sonrası Türkiye’sinde Hareket Olarak Toplumsal Cinsiyet: Lubunya Hareketinin Bugünü ve Geçmişi” başlıklı etkinlik Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi, D Blok Sinema Salonu A’da yapılacak.
“Türkiye’deki LGBT hareketinin öncülüğünü translar başlatmıştır”
 
12 Eylül askeri darbesi ile sekteye uğrayan hayatlardan Ülker Sokak’a süreci ele alacak olan Demet Demir, etkinlikte anlatacaklarının aşağı yukarı yirmi yıl önceye dayanacağını belirtti.
 
“Benim anlatacaklarım aşağı yukarı yirmi yıl önceye dayanıyor. Türkiye’deki LGBT hareketinin öncülüğünü translar başlatmıştır. İlk kez Taksim bölgesine çıktığımda, kendi cins arka­daşlarımı ilk defa orada görmeye başlamıştım. Bu rüyama tam sevinmişken, birden 12 Eylül askeri darbesi oldu. Askeri dar­be ile hayat sekteye uğradı. O dönemde birçok feminen eş­cinsel ve trans bireyler sahnede şarkıcılık yaparak geçimleri­ni sağlıyordu. Bir kısmı da Seks işçiliği yapıyordu. O dönemde de, 80’ler öncesinde de trans bireylerin yaşam alanları çok kı­sıtlıydı; bir - iki tane kulüp ve birahane vardı. Aynı zamanda Abanoz Sokak da bulunmaktaydı. Biyolojik kadınlar ve trans kadınlar çalışıyordu bu bölgede. Bu arada Harbiye’de birkaç otostop alanı yavaş yavaş trans bireyler tarafından ele geçiril­meye ve alan daha da genişlemeye başladı. Sonuçta ilk kez, Ülker Sokak Öncesi, 1985 yılında Cihangir’de trans bireyler ilk gettolarını oluşturmaya başladılar. Bu arada, o dönemde kulüpte ya da otostopa çıkarak müşteri alınabiliyordu. Daha sonra eve müşteri alınmaya başlandı ve o sokak açık bir gene­lev olmaya başladı.”
Demet Demir kimdir
 
Trans aktivist Demet Demir, tarihte Af Örgütü tarafından cinsel yönelimi yüzünden hüküm giyip düşünce suçlusu sayılan ilk insan olarak biliniyor.
 
Demet Demir 88’de Radikal Demokrat Parti’de çalıştı. İnsan Hakları Derneği’nde ilk Cinsel Azınlıklar Komisyonu’nun kurulmasında rol oynadı, feminist hareketin içinde yer aldı ve AIDS karşıtı çalışmalara katıldı.
 
Türkiye’de yerel ve genel seçimlerde ilk Trans aday olarak, 1999’da Beyoğlu belediye meclisi adayı, 2007’de Isparta milletvekili adayı oldu.
 
HABITAT II konferansından beri kapısı üç kere kırılan Demet Demir’in telefon kabloları kesildi ve yaşadıkları hâlâ devam ediyor.
 
Demet Demir 1997’de ABD’den Felipe De Souze ödülünü alan ilk transseksüel oldu. Çalışmalarına Sosyalist EBT, İKD ve TKP 1920’de devam ediyor.
 
Demet Demir Fotoğrafı: Jamie Francis 

Etiketler: yaşam
İstihdam