19/06/2022 | Yazar: Selma Koçak
Allen, Şikago’nun en tanınmış trans hakları savunucularından biriydi ve hakkında GLAAD ödüllerine aday gösterilen “Mama Gloria” belgeseli çekilmişti.
Siyah transların ikonu olan ve hayatını Chicago’daki trans toplumuna adayan aktivist Gloria Allen, Pazartesi günü, 76 yaşında hayatını kaybetti.
2020 yılında Allen hakkında çekilen bir belgeselin yönetmeni Luchina Fisher, “Mama Gloria” olarak da bilinen Allen’ın yaşlı LGBTQ+’lar için ayrılan bakımevindeki odasında huzur içinde öldüğüne inandığını söyledi.
Allen 1950’li yıllarda geçiş / uyum sürecini tamamladı, 1969’daki Stonewall isyanıyla ilk adımları atılan modern LGBTQ+ hakları hareketi başlamadan ve “trans” sözcüğü anaakımlaşmadan çok uzun zaman önce. NBC News’e verdiği bir röportajda açılmasını, dansçı ve Jet dergisinin kapak modeli olan annesi Alma’nın ve travestiler ve striptizciler için terzilik yapan anneannesi Mildred’in sevgisine ve desteğine borçlu olduğunu anlatmıştı.
“Bugün gençlerin sahip olduğu pek çok olanak benim dönemimde yoktu. Bu yüzden kendi işimi kendim yapmam gerekiyordu ve yaptım. Ailem sayesinde hep başım dik yürüdüm” diye anlatmıştı o dönemleri. LGBTQ+’ların rahatça erişebileceği topluluk merkezleri ya da kaynakların yokluğuna dikkat çekmiş ve “Lezbiyenler ve geyler hakkında hiçbir şey bilmiyordum çünkü o zamanlar hiçbir hakkımız yoktu.” demişti.
Allen, Chicago Üniversitesi Tıp Merkezi’nde lisanslı uygulamalı hemşirelik yaptı ve özel bakım merkezlerinde yardımcı hemşire olarak çalıştı. Ancak en çok trans aktivizm alanındaki çalışmaları nedeniyle tanınıyor.
Allen, yaşlı bir trans olarak, on yıldan fazla bir süre önce, Chicago’un Halsted merkezinde, genç transları eğitmek, onlara görgü kurallarını ve doğru davranışları öğretmek için bir zarafet okulu açtı. 2015 yılında Philip Dawkins tarafından yazılan ve Chicago, Minneapolis, Los Angeles, New Yok ve Washington’da sahnelenen “Charm” adlı oyuna ilham veren de bu okuldu.
Allen, iki yıl önce, hakkında çekilen “Mama Gloria” adlı belgesel yayınlandığında ulusal bir ün elde etti. Bu belgesel, ırk ve cinsiyete dayalı baskının kesişim alanlarını teşhir ediyor ve aileleri tarafından sevilip desteklendiklerinde transların nasıl başarılı olduğunu gösteriyor.
“Dünyanın benim bir hayatım olduğunu ve burada, bu gezegende var olma hakkına sahip olduğumu bilmesini istiyorum.” demişti belgesel gösteriminden kısa bir süre sonra NBC News’e ve eklemişti: “Hikâyemi anlatmaktan mutluluk duyuyorum.”
Luchina Fisher Twitter üzerinden Allen’a ve trans hakları için verdiği mücadeleye hayranlığını ifade eden bir paylaşım yaptı:
“Mama Gloria Allen bana hep meleğim derdi. Oysa o benim meleğimdi. Son dört yılda hayatımı değiştiren gerçekten çok şey oldu. Onun sevgisini ve ruhunu hep taşıyacağım. RIP #mamagloria”
Etiketler: kadın, yaşam, dünyadan