30/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Buluşma’nın bu yılki ana konuklarından Tamara Adrian, 17 Mayıs’ta Ankara’da olacak.

Trans Aktivist ve Avukat Tamara Adrian 17 Mayıs’ta Ankara’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi Karşıtı Buluşma’nın bu yılki ana konuklarından Tamara Adrian, 17 Mayıs’ta Ankara’da olacak. 
 
Trans bir avukat, aktivist, IDAHO (Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün) Komitesi Başkanı ve hukuk profesörü olan Adrian, 9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında “Heteroseksizmle Mücadelede Eşit Haklar: Irkçılık ve Cinsiyetçilik Tarihinden Çıkarılan Dersler” başlıklı açılış konuşmasını yapacak.
 
Adrian: Eşit Haklar Olmadan Toplumsal Dönüşümden Bahsedemeyiz
Tamara Adrian, Ankara Üniversitesi ATAUM Prof. Dr. Necdet Serin Konferans Salonu’nda gerçekleşecek olan etkinlikteki konuşmasını şöyle anlatıyor:
 
Hoşgörüsüzlük, dışlama pratikleri ve şiddetten konuştuğumuzda, eşit haklar ve toplumsal dönüşüm birbirlerinin eş anlamlısı değillerdir. Ancak eşit haklar olmadan toplumsal dönüşümü tetiklemek de pratik olarak mümkün olamaz. Bu durum, ırk veya toplumsal cinsiyet temelli eşit haklarla cinsiyetçilik ve ırkçılık karşıtı mücadele arasındaki benzerliklerden öğreneceğimiz temel derslerinden biri olmalıdır. Başka bir deyişle, ırk veya cinsiyet ayrımcılığı yasalar üzerinden kuruldukça ırkçılığın ve cinsiyetçiliğin üstesinden gelmek neredeyse imkânsızdır.
 
Eşit haklar uzun vadede toplumsal bir dönüşüme evrilebilir. Ancak bu dönüşüm, eşit haklar olmadan sağlanamaz. Aynı durum homofobi ve transfobi söz konusu olduğunda da karşımıza çıkmaktadır. Eşit hakların kazanıldığı ülkelerde şiddeti ve dışlama pratiklerini azaltan olumlu bir toplumsal dönüşüm gözlemleyebiliriz. Çünkü eşit vatandaşlık, hakların yalnızca yasalarda değil uygulamada da güvence altına alınıp saygı duyulduğu yer ve zamanlarda var olabilir.
 
İlgili haberler:
 
9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma SIDA, Norveç Büyükelçiliği ve Kaos GL ile Pembe Hayat derneklerinin birlikte yürüttüğü “Nefret Etme” projesi tarafından desteklenmektedir.

Etiketler: yaşam
İstihdam