25/10/2010 | Yazar: Kaos GL

"Trans Kimlikler Hastalık Değildir" kampanyası kapsamında Taksim'de gerçekleşen eylem çoşkulu geçti.

Trans Bireyler 45 Ülkede

"Trans Kimlikler Hastalık Değildir" kampanyası kapsamında Taksim'de gerçekleşen eylem çoşkulu geçti. 45 ülkede aynı anda gerçekleşen eylemin amacı transseksüel, transgender, interseksüel kimliklerin hastalık tanımından çıkarılması ve sağlık haklarının güvenceye alınması.

"Trans kimlikler hastalık değildir" (Stop Trans Pathologization-2012) kampanyası kapsamında 23 Ekim'de birçok ülkede aynı anda eylemlerin düzenlendi.
 
İstanbul Taksim Meydanı'nda, "Transkimlikler hastalık değildir" pankartı arkasında bir araya gelen aktivistler sık sık "Hastanede değil sokaklardayız", "Okulda işte mecliste travestiler her yerde", "Devlet elini bedenimden çek" ve "Nefret öldürüyor devlet buna görmüyor" sloganları attı.
 
Samba ekibinin de eşlik ettiği grup "Bedenimiz bizimdir", "Buradayız alışın" yazılı dövizler taşıdı. Galatasaray Meydanı'na kadar yürüyen 300 kişilik grup, burada basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, grup adına İlksen Emir Gürsoy okudu. Gürsoy, hükümete seslenerek, "Transseksüelliğin akıl hastalıkları kılavuzundan çıkarılmasını" talep etti.

Eylemle ilgili konuşan aktivistler, trans ve eşcinsel kimliklerin hastalık olarak görülmesinin ayrımcılık ve nefret cinayetlerine zemin hazırladığını söyledi. Aktivistler bu bakış açısı nedeniyle Medeni Kanun'da tanınan ve sosyal güvenlik kapsamında olan beden geçiş ameliyatlarının bürokratik engellere takıldığını, ameliyat sürecinde zorluklar yaşandığını, zorunlu hormon alımı, kısırlaştıma, iki yıllık psikiyatrik gözetimin bedenleri üzerinde söz sahibi olmalarını engellediğini vurguluyor.

Kampanya, "Sözde 'cinsiyet kimlik bozukluklarının' tüm dünyada ve Türkiye'de kullanılan Amerikan Psikiyatri Birliği'nin 2013'te yenilenecek olan Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014'te yenilenecek olan Uluslararası Hastalık Sınıflaması ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) teşhis kılavuzlarından çıkarılması ve trans bireylerin sağlık haklarının güvence altına alınmasını" amaçlıyor.

İstanbul'daki eyleme Trans Blok, İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği ve Kadın Kapısı'ndan aktivistlerin yanı sıra feminist ve insan hakları örgütlerinden birçok kişi katıldı. 

Fotoğraflar: Yasemin Öz / Kaos GL
 

Etiketler: yaşam
İstihdam