02/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası yedi insan hakları örgütü, Trans aktivistlere yöneltilen suçlamaları düşürmesi için Adalet Bakanlığına gönderdiği mektup ile Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Trans Bireylerin Gördüğü Şiddet Sona Ermeli! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası yedi insan hakları örgütü, Trans aktivistlere yöneltilen suçlamaları düşürmesi için Adalet Bakanlığına gönderdiği mektup ile Türkiye’ye çağrıda bulundu.
 
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin yöneticilerinin hüküm giymeleri ve olası hapis cezaları konusunda endişelerini dile getiren yedi insan hakları örgütü, Adalet Bakanlığı’na bugün gönderdikleri ortak mektupla trans insan hakları savunucularının aralıksız tacizinin son bulması çağrısında bulundu. 
Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi, 26 Ekim 2011’de, trans insan hakları savunucuları Naz Güdümen, Buse Kılıçkaya ve Selay Tunç’u beş ve on sekiz ay arası değişen sürelerde hapse mahkum etti. Aktivistler “polise direnmek” ve “polise hakaret” ile suçlandılar. Tunç ve Güdümen’in hapis cezaları aynı “suçu” tekrar etmemeleri kaydıyla ertelenirken, Kılıçkaya’nın cezası Temyiz Mahkemesi tarafından onaylanırsa, Kılıçkaya hapse mahkûm edilecek.
 
Mahkeme kararı, 19 Haziran 2010’da meydana gelen olaylardaki suçlamalara dayanıyor. O gün, polis Ankara’nın Seyranbağları Mahallesi civarından arabayla geçen üç insan hakları savunucusunun aracını kenara çektirdi ve ardından onları gözaltına aldı. Örgütlere göre, tutuklamalar keyfi ve özellikle insan haklarını savunucusu olan trans bireylere yönelik sistematik tacizin bir parçası.
 
Adalet Bakanı’na gönderilen mektubu imzalayan örgütler şunlar: Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC), COC Hollanda, Trans* Eşitliği için Küresel Hareket (GATE), Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği Avrupa Bölgesi (ILGA-Avrupa), Transgender Avrupa (TGEU), ARC-International ve STP 2012, Uluslararası Trans Patolojizasyonunu Durdurma Kampanyası.
 
İnsan hakları örgütleri mektuplarında Türkiye yetkililerinin Kılıçkaya, Tunç ve Güdümen’e yöneltilen tüm suçlamaların düşürülmesini ve trans bireylerin polis ve mahkemeler tarafından gördükleri ayrımcılığın soruşturulmasını talep ettiler. Örgütler aynı zamanda gelecekte meydana gelebilecek transfobi ve homofobi vakalarının önüne geçmek için Türkiye Hükümeti’nin görevlilere hassasiyet eğitimi vermesi talebinde bulundu.  
 
New York: Hossein Alizadeh
Uluslararası Gey Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu
(İngilizce): +1-212-430-6016
 
Buenos Aires: Mauro Cabral
GATE – Trans* Eşitliği İçin Küresel Hareket
(İspanyolca, İngilizce): +54-9-351-558-9876
 
Amsterdam: Bjorn van Roozendaal
COC Hollanda
(Hollandaca, İngilizce): +31-622558300
 
Cenevre: John Fisher
ARC International
(Fransızca, İngilizce): +41-79-508-3968
 
Stokholm: Maria Sundin
Transgender Europe
(İngilizce, İsveççe) Tel: +46 70-729 01 66
 
Brüksel: Juris Lavrikovs
ILGA-Avrupa
(İngilizce, Rusça, Letonya Dili) + 32 496 70 83 75
 
Madrid: Amets Suess
STP 2012, Uluslararası Trans Patolojizasyonunu Durdurma Kampanyası
(İspanyolca, İngilizce): + 34 659 52 44 46
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam