06/04/2023 | Yazar: Kaos GL

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, trans kadın Ajda Ender’e açılan davayı Meclis’e taşıdı.

“Trans kadın Ajda Ender’in karşılaştığı saldırılara karşı açtığı davaya takipsizlik verilmesi yaşam hakkına yönelik tehdit değil midir?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  barınma hakkı ihlal edilen, yaşam hakkına yönelik tehditlerine karşı başvurduğu yasal mekanizmalardan eli boş dönen trans kadın Ajda Ender’e açılan davayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Milletvekili Gülüm’ün verdiği soru önergesinde, “İstanbul'da yaşayan trans kadın Ajda Ender uzun yıllardır komşuları tarafından tehdit edilmekte ve transfobik saldırılara maruz kalmaktadır. Bu süreçte devam eden saldırılara karşı Ajda Ender’in komşuları hakkında açtığı davada savcılık tarafından takipsizlik kararı verilmiştir. Daha sonra sırf transfobik saldırıları savcılığa bildirdiği için hakkında haksız ithamlarla yapılan şikâyet sonucu dava açılmıştır” diyor ve Ender’in “sanık” haline getirilmesinin kendisine yönelik transfobik saldırıları artıracağı konusunda uyarıyor.

Soru önergesinde Vekil Gülüm, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltiyor:

1.   Trans kadın Ajda Ender’e yönelik saldırıların uzun yıllardır devam ettiği biliniyorken bu saldırılara karşı açtığı davaya ilişkin takipsizlik kararı verilmesi yaşam hakkına yönelik tehdit değil midir?

2.    Saldırıya uğramasına ve daha önce kendi evine girmesi dahi engellenmesine rağmen Ajda Ender’e yönelik hangi gerekçeyle dava açılmıştır?

3.    Ajda Ender’in yıllardır maruz kaldığı saldırılara karşı geçmişte Bakanlığınızın almış olduğu önlemler olmuş mudur? Söz konusu saldırıların tekrar yaşanmaması için alacağınız önlemler nelerdir?

4.   Türkiye’de transfobi ve homofobi yaygın olmasına rağmen gerçek anlamda ceza hukukunda karşılığı olmayan politik suçlardır. “Cinsiyet kimliği” ve “cinsel yönelim” temelli nefret suçlarına ilişkin caydırıcı hukuki düzenlemeler yapılacak mıdır?

Ajda Ender anlatıyor: “Polis ifademi almadı, savcılık aldığım ölüm tehditlerine takipsizlik verdi ama ben yargılanıyorum”

Komşuları tarafından on sekiz yıldır sistematik transfobik ayrımcılığa, hakarete ve şiddete maruz bırakılan gazeteci Ajda Ender bu kez de barınma hakkını ihlal eden kişilerin şikâyetiyle yargılanacak!

Komşuları tarafından defalarca barınma hakkı engellenen, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz bırakılan Ajda Ender, komşuları ve komşusunun avukatı Murat B.’ye hakaret etmekle suçlanıyor. 

Ender tüm insan hakları savunucularını 11 Mayıs Perşembe günü İstanbul Çağlayan'daki duruşmaya çağırıyor:

"Özetle ben bu sürecin her adımında en temel hakkım olan barınma hakkımı kullanmak istediğim için defalarca transfobiye, nefrete maruz bırakıldım. Transfobik, heteropatriyarkal aile değerleri en temel insan hakları üzerinde tutuldu. Yaşam hakkım tehdit edildi, kolluk şikâyetimi almadı, savcı takipsizlik verdi ve sistematik nefrete maruz kalan ben yargılanacağım…

Toplum translarla eşitlenmek istemiyor, gazeteciyim, kendi konutumda herkes gibi yaşamak istiyorum ama onlarla eşitlenmemi istemiyorlar, Translar, LGBTİ+’lar görünmez olsun, yok olsun istiyorlar, barınamasınlar, evsiz kalsınlar istiyorlar. Bu nefret çok fazla.

Nefrete karşı herkesi 11 Mayıs Perşembe, 11:15’te İstanbul, Çağlayan 26.Asliye Ceza Mahkemesi’ne bekliyorum.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam