24/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Toplumsal cinsiyet ve sağlık sistemi üzerine podcast Bizim Bedenimiz’in Ecmel Deniz’in konuk olduğu yeni bölümünde trans erkek, trans maskülen ve non-binary'lerin cinsiyet uyum süreçleri, rutin jinekolojik muayene, tarama ve test ihtiyaçları konuşuldu.

Trans laçolar ve non-binary’ler jinekolojik muayenenin neresinde? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Operatör doktor Irmak Saraç ile gazeteci ve radyo programcısı Deniz Koloğlu’nun yayımladığı, toplumsal cinsiyet ve sağlık sistemi üzerine podcast Bizim Bedenimiz’in 19. bölümü yayınlandı. Podcastin jinekolojik muayene serisinin bu haftaki bölüm konuğu, Kapsama Alanı’ndan Ecmel Deniz oldu.

Bu bölümde trans erkek, trans maskülen ve non-binary'lerin cinsiyet uyum süreçleri, rutin jinekolojik muayene, tarama ve test ihtiyaçları; Kapsama Alanı ekibinin yürüttüğü “Trans erkekler, Trans Maskülenler ve Non-Binary’ler Erişilemeyen Cinsel Sağlık Bilgisinin ve Jinekoloji Kontrollerinin Neresinde?” araştırmasının amacı, kapsamı, yöntemi, temel çıkarımları ve Şubat-Mart aylarında yayınlanacak raporu masaya yatırıldı.

Podcast bölümünü buradan dinleyebilirsiniz.

“Bizim Bedenimiz” hakkında

Eylül ayından bu yana yayımlanan “Bizim Bedenimiz”de bugüne dek konuşulan başlıklar şöyle: “toplumsal cinsiyet ve sağlık”, “sağlık sistemi ve kadın”, “kadınlar sağlık hizmetine neden ulaşamıyor”, “kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddet”, “cinsiyet temelli şiddet ve hukuk”, “kadının cinsel anatomisi”, “kadının cinselliği” ve “jinekolojik muayene”.

Podcast amacını şöyle tanımlıyor: “Bu podcast serisinde, ayrımcılıktan muaf bilimsel bilgiyi dolaşıma sokmak, kabul gören bilginin feminist bir bakış açısıyla tartışılmasını sağlamak istiyoruz. Bunu yaparken tıbba kadın penceresinden bakıp toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine kurulu kavramları olabildiğince açıklamaya çalışacağız.”

Kanalı buradan dinleyebilirsiniz.


Etiketler: medya, sağlık, cinsellik, sağlık hakkı
İstihdam