06/02/2014 | Yazar: Kaos GL

ABD’de Maine Yüksek Mahkemesi, trans bir öğrencinin kızlar tuvaletini kullanmasına izin vermeyen okul yönetiminin ayrımcılık karşıtı kanunu ihlal ettiğine hükmetti.

Trans Öğrenci Hukuk Mücadelesini Kazandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de Maine Yüksek Mahkemesi, trans bir öğrencinin kızlar tuvaletini kullanmasına izin vermeyen okul yönetiminin ayrımcılık karşıtı kanunu ihlal ettiğine hükmetti.

 

Nicole Maines isimli öğrencinin ailesi ve Maine İnsan Hakları Komisyonu, öğrencinin kendi istediği tuvalet yerine personel tuvaletlerinden birini kullanmasına zorunda bırakılmasına ilişkin 2009’da bir dava açmıştı.

 

Yüksek Mahkeme, bir alt mahkemenin verdiği, bölgenin kendi karar verme yetkisi içinde hareket ettiği hükmünü bozarak; bu eylemin, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayanan ayrımcılığı yasaklayan Maine İnsan Hakları Yasası’nı ihlal ettiğine karar verdi.

 

Bu hükümle birlikte, ilk defa bir yüksek eyalet mahkemesi, bir transın, kendisini tanımladığı cinsiyetin tuvaletini kullanması gerektiğine karar vermiş oldu. Federal mahkemeler henüz bu konuyu ele almadı.

 

Nicole’ün babası Wayne Maines, kızının da öğrencisi olduğu Güney Maine Lisesi öğrencilerinin, mahkeme kararı ilan edildiğinde, ayağa kalkıp alkışlamaya başladıklarını söyledi.

 

Tüm ülke genelinde de okul yöneticileri bu konuyla uğraşıyor.

 

Coloradolu yetkililer, geçtiğimiz yıl Colorado Springs Banliyö Okul Bölgesi’nde altı yaşında bir trans kızın, kızlar tuvaletini kullanması yasaklanarak ayrımcılığa uğradığını bildirdiler.

 

Kaliforniya’da, devlet okulu öğrencilerinin, kendilerini tanımladıkları cinsiyetle eşleşen tuvalet ve soyunma odalarını kullanmalarına izin veren kanunun yürürlükten kaldırılmasına yönelik girişimler devam ediyor.

 

Maine’de ise, Nicole Maines, beşinci sınıfa giden bir erkek öğrencinin büyükbabası durumu okul yöneticilerine şikayet edene kadar kızlar tuvaletini kullanıyordu. Orono Okul Bölgesi, Nicole’ün personel tuvaletlerinden birini kullanması gerektiğine karar verdi; ancak ailesi bunun ayrımcılık boyutuna vardığını ifade etti.

 

Nicole, kendisini iki yaşından beri kız olarak tanımlıyor.

 

Şu anda 16 yaşında olan Nicole, geçen yaz, yüksek mahkemedeki duruşmasından önce, hakimlerin okula gitmenin, eğitim almanın ve diğer öğrencilerin zorbalığına maruz kalmak zorunda olmadan arkadaş edinmenin önemini anlayacaklarını umduğunu söylemişti.

 

Tüm istediğinin kızına diğer sınıf arkadaşları gibi davranılması olduğunu ifade eden Nicole’ün babası, mahkeme kararını öğrendiğinde çok duygulandığını söyledi.

 

Wayne Maines “Bu karar, çocuklarıma sisteme ve sistemin çalıştığına inanabilecekleri mesajını veriyor. Şimdi gidip çocuklarıma sarılacak, anın tadını çıkaracak ve iyileşmeye çalışacağım” dedi.

 

Okul bölgesinin avukatı olan Melissa Hewey, kararın sadece Orono için değil, eyaletteki tüm okullar için duruma netlik kazandırdığını, “Mahkeme, okullarda gittikçe yaygınlaşan, zor bir konuyu çözüme kavuşturdu. Orono Okul Bölgesi, kanuna uymak için gerekeni yapacaktır” diyerek belirtti.

 

Mahkeme bu karara varabilmek için, biri cinsiyete göre ayrı tuvaletler bulunmasını gerektiren, diğeriyse cinsel yönelime dayalı ayrımcılığı yasaklayan iki ayrı eyalet kanununu bir araya getirmek durumunda kaldı.

 

Çocuğun resmi olarak cinsiyet hoşnutsuzluğu teşhisi aldığı bu durum için, Hakim Warren Silver şunları yazdı: “Öğrencinin ruh sağlığının ve akademik başarısının, kendi cinsiyet kimliğiyle uyumlu tuvaleti kullanmasına bağlı olduğuna kesin olarak karar verilmiştir.”

 

Yüksek Mahkeme bu hükmün, öğrencinin cinsiyet kimliğinin belgelerle kanıtlandığı için verildiğine dikkat çekti. Silver “Kararımız, okulların öğrencilerin kendi seçtikleri tuvaletleri kullanmalarına rastgele izin vermeleri gerekeceği şeklinde yorumlanmamalı” diye belirtti.

 

Kaynak: the Guardian


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam