17/09/2021 | Yazar: Yıldız Tar

ÜniKuir’in araştırma raporuna göre, trans+ öğrenciler sınıflar, tuvaletler, yurtlar, sağlık ve spor merkezleri ile yemekhanelerde ayrımcılığa uğruyor. Öğretim görevlileri, derslerinde ayrımcılığa izin veriyor.

Trans+ öğrencilere ayrımcılık kampüsün her yerinde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyonlar: Melis Yılmaz / KaosGL.org için stok görsel

“Bir akademisyen derste açık açık transfobik bir hakarette ve saygısızlıkta bulundu. Diğer akademisyenler de homofobisini, transfobisini ve heteronormatif görüşlerini belirtmekten sakınmıyor.”

Bu ifadeler, ÜniKuir Derneği’nin "Üniversitelerde Trans+ Öğrencilere Yönelik Ayrımcılık Raporu"ndan. Derneğin çevrimiçi araştırmasının sonuçlarından oluşan rapor, üniversitelerde trans+ öğrencilerin karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve nefreti boyutlarını ortaya koyuyor.

Elif Ege Tektaş'ın Avukat Mahmut Şeren'in danışman desteği ile hazırladığı raporda, 45 katılımcıdan elde edilen veriler yer alıyor.

Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası trans+ öğrencilerin üniversitelerde her zaman ayrımcılığa uğradığını belirtirken, “hiçbir zaman” ve “çok seyrek” yanıtını veren hiçbir öğrencinin olmaması dikkat çekiyor.

trans-ogrencilere-ayrimcilik-kampusun-her-yerinde-1

Raporda, ayrımcılık mekanları da yer alıyor. Kampüste en çok ayrımcılığın yaşandığı yerler olarak sınıflar, tuvaletler, yurtlar, sağlık ve spor merkezleri ile yemekhaneler öne çıkıyor.

Kampüsün neredeyse her yerinde yaşanan ayrımcılığa karşı öğretim üyelerinin tutumu nasıl? Bu sorunun rapordaki yanıtı, öğretim üyelerinin ayrımcı ve nefret söylemi içeren ifadelere izin verdiği. Öğretim üyeleri ayrıca çoğu durumda trans+ öğrencilere atanmış ve kullanmadıkları isimleriyle hitap ediyor, İngilizce işlenen derslerde atanmış cinsiyete ait zamirleri kullanıyor.

trans-ogrencilere-ayrimcilik-kampusun-her-yerinde-2

Katılımcıların yüzde 33’ü ise üniversitelerdeki idari personellerin kendilerine ayrımcılık uyguladığını söylüyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri ve Malatya’dan trans+ öğrencilerin katıldığı araştırma raporunda, trans+ öğrencilerin istek ve önerileri de yer alıyor. Cinsiyetsiz yurt ve tuvalet, tacize ve şiddete karşı etkili bir şekilde işleyen birim, resmi ve aktif çalışma yürüten bir LGBTİQA+ topluluğu, ders içeriklerinin kapsayıcı olması trans+ öğrencilerin daha güvenli bir üniversite için talepleri arasında.

trans-ogrencilere-ayrimcilik-kampusun-her-yerinde-3

Rapora ulaşmak için tıklayın!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
İstihdam