16/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Savcı, Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 9 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara dava açılmadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

18 Haziran’da yapılmak istenen ve polisin saldırdığı Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 9 kişi hakkında Savcılık soruşturması tamamlandı.

Cumhuriyet Savcısı, yürüyüşte gözaltına alınanlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi, gözaltına alınanlar hakkında dava açılmayacak. Savcı, “kamu davası açmaya yeter şüphe oluşturacak nitelikte delil bulunmadığını” belirterek kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.  

Trans Onur Yürüyüşü’nde ne olmuştu?

9. Trans Onur Yürüyüşü geri döndü ve İstanbul Beyoğlu’nda, 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde gerçekleşti. Yürüyüş öncesi metro hatları kapatıldı. Polis, resmi olmayan yürüyüş yasağı kararıyla Harbiye’de bir araya gelenlere saldırdı.

Gazetecilere de saldıran polis, saldırmadığı LGBTİ+’ları da şiddet tehdidiyle dağıtmaya çalıştı. Lubunyalar, her şeye rağmen bir araya gelerek basın açıklamasını okudu. Biri çocuk 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifade işlemlerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı.

Yeni İstanbul Valisi Davut Gül, Trans Onur Yürüyüşü öncesi Twitter’dan aile vurgulu bir tehdit mesajı yayınladı. Çiçeği burnunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da resmi yasak kararı olmadan, İstanbul Valisi Davut Gül’ün bir tweetiyle engellenen Trans Onur Yürüyüşü’ndeki polis işkencesini “kahraman polisimiz” diyerek savundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Trans Onur Yürüyüşü’nü başından sonuna kadar izleyen ve emniyet tarafından LGBTİ+’lara uygulanan şiddete karşı çıkan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki hakkında “işgalci” benzetmesi yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

TIKLAYIN - Onur Ayı kronolojisi: Yasaklar, LGBTİ+'ları durduramadı


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü, dava
İstihdam