31/03/2022 | Yazar: Evrim Demirtaş

Evrim Demirtaş’tan Trans Görünürlük Günü kutlaması: İyi ki varız, birbirimizi daha çok görüp, daha çok sevmemiz dileğiyle aşko…

Trans sesler: Birbirimizi daha çok sevmemiz dileğiyle Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 31 Mart Trans Görünürlük Günü. Dünyanın dört bir tarafında translar varoluşlarını, mücadelelerini kutluyor.

Trans Görünürlük Günü’nde sahne transların dedik ve kutlama mesajlarını yayınlamaya karar verdik.

Evrim Demirtaş’ın mesajı:

“Hatırlıyor musun çocukluktan bize söylenenleri, belirlenen sınırları, varlık ile meşruluk arasındaki arayışı, ait hissettirilmeyişi, alaycı bakılmayı, hakaretler işitmeyi ...

Hatırlıyor musun o anlar için sığındığın ya da sığınamadığın şeyleri; kimi zaman yatak örtüsünün altında, kimi zaman günlüğüne kimsenin anlamayacağı bir dil ve şifrelemeyle, kimi zamansa içine sustuklarını anlatacağın günün gelmesi özlemiyle ..

Küçük bir çocuktun sen, barbie bebeklerle oynaman yasaklanmış, tırnaklarına sürdüğün ojeler kazınarak çıkarılmış, hastane hastane gezdirilirken çamaşır mandallarından bebekler yapmıştın kendine. Mandallarla oynar, mandallarla sosyalleşirdin, mandallardaydı hayallerin...

Mandal Oyun Kurucusu büyüdü, yapılmaz denilenler için kocaman adımlar attı. Belki herkesten daha çok korktu, daha çok çalıştı çunku hafızasında vardı; ayrıştırılma, ötekileştirme, hor görülme... ama trans bir mandaldan avukat mı olur sorusuna cevap verdi.

Trans bir mandal; adliyede, karakolda her yerde üstünde cübbesiyle hayallerindeki mesleği yapıyor, diğer mandalların hak mücadelesinde var oluyor bunu yaparken korksa da kimliğini gizlemiyor. Nefes almaya devam ettikçe, her insanın doğuştan sahip olduğu temel haklara sahip olması gerektiğinin bir lüks olmadığını biliyor ve eşitlenme talebini her defasında yineliyor.

Uzaya giden trans var mıdır bilmiyorum ama translar her yerde. Trans görünürlük günümüz kutlu olsun. İyi ki varız, birbirimizi daha çok görüp, daha çok sevmemiz dileğiyle aşko…”

kaosgl.org’dan ve #TransCandır etiketiyle sosyal medyadan paylaşacağımız çeviriler, yazılar, söyleşiler, haberlerle 31 Mart Trans Görünürlük Günü dosyamızı takip edebilirsiniz!


Etiketler: kadın, yaşam
İstihdam