07/04/2011 | Yazar: Kaos GL

Arkeologlar Çek Cumhuriyeti’nde “transeksüel” ya da “interseksüel” e ait olduğunu düşündükleri bir mezar keşfettiler.

Transeksüel Olduğu Düşünülen Mağara İnsanı Bulundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arkeologlar Çek Cumhuriyeti’nde “transeksüel” ya da “interseksüel” e ait olduğunu düşündükleri bir mezar keşfettiler.

Fotoğraf: ALAMY
 
Milattan Önce 2900-2500 yılları arasında bir döneme ait olduğu düşünülen erkek bedeninin Bakır Çağı Corded Ware kültürü’nde[1]  sadece kadınlara özgü bir defin şekli ile gömüldüğü anlaşıldı.
 
İskelet, Çek Cumhuriyeti’nin Prag banliyösünde bulundu. Bulunan bu iskelet, baş kısmı doğuyu işaret edecek şekilde yerleştirilmiş ve daha önce sadece kadın mezarlarında rastlanılan, bölgeye ait testiler ile çevrilmişti.  
 
Baş arkeolog Kamila Remisova “İnsanların cenaze törenlerini oldukça ciddiye aldığını tarih ve etnolojiden biliyoruz. Bu yüzden bedenin konumlandırılmasının yanlış olma ihtimali bir hayli düşük” dedi ve “çok daha büyük bir olasılıkla farklı bir cinsel kimliğe sahip, eşcinsel ya da transeksüeldi” diye ekledi.
 
Geç Taş Devri’nde başlayan ve Tunç Devri ile sonuçlanan Corded Ware kültürüne göre erkekler geleneksel olarak vücutlarının sağ taraflarına ve baş kısımları batı yönünü gösterecek şekilde yan yatmış bir şekilde gömülürlerdi. Kadınlar ise sol taraflarına ve baş kısımları doğu yönünü gösterecek şekilde gömülürlerdi.
 
Erkekler, diğer tarafa, onlara eşlik edecek silah, çekiç, çakmak taşı bıçağı ve birkaç porsiyon yiyecek-içecek ile beraber gömülüyorlardı.
 
Kadınlar, dişten yapılma kolyeler, evcil hayvanlar ve bakır küpelerin yanı sıra ayakuçlarına yerleştirilmiş testiler ve yumurta şeklindeki kaplar ile gömülüyorlardı.
 
Prag’da, Terronska sokağındaki mezar sol tarafına gömülmüştü ve yüzü Batı yönünü gösteriyordu. Oval, yumurta şeklindeki kap genelde kadın definleri ile ilişkilendirilirdi ve bu erkek iskeletinin ayakucunda bulundu. Erkek definlerindeki silahlar, taş baltalar ve çakmak taşı bu mezarda yoktu.
 
Arkeolog Katerina Semradova Salı günü yapılan basın konferasında “bunun transeksüel” ya da “üçüncü bir cinsiyete yani bir interseksüele ait mezar” olduğunu tarif edebiliriz” dedi.
 
Arkeologlar Mezolitik Dönem’den itibaren de kadın savaşçıların erkekler gibi gömüldüğünü ortaya çıkarmışlardı.
 
Sibirya Şaman’ları ya da cadı doktorlar da bu şekilde gömülüyorlardı fakat toplum içinde sahip oldukları konuma göre olanların yanına da daha zengin aksesuarlar yerleştiriliyordu.
 
Çeviri: Semih Varol / Kaos GL

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam