19/11/2008 | Yazar: Semih Varol

ILGA-Avrupa, 20 Kasım Transeksüel Bireyleri Anma Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı.

ILGA-Avrupa, 20 Kasım Transeksüel Bireyleri Anma Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı. ILGA-Avrupa yönetim kurulu eş başkanı Martin K.I Christensen ‘Avrupa’da transeksüel bireyler ile ilgili önyargının ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için Avrupa kurumlarının bu konuyu ele almalarını ve pratik adımlar atmalarını istiyoruz’ dedi.

20 Kasım 2008 tarihi Avrupa’da ve dünya çapında ‘Transeksüel Bireyleri Anma Günü’ nün 9.suna işaret edecek. Bu günün önemi, 1998 yılında Rita Hester’in öldürülmesinin ardından transeksüel bireylere karşı var olan önyargıların, nefretin ve ayrımcılığın bir hatırlatıcısı olmasıdır.

Avrupa’da halen transeksüel bireylere karşı yapılan ayrımcılıkla ilgili büyük bir cehalet var ve bu durum onların kenarda kalmalarına ve toplumda görünür olamamalarına neden oluyor.

Transeksüel bireyler cinsiyet düzeltme operasyonu geçirdikten sonra işlerini kaybediyorlar. ILGA-Avrupa’nın 2008 yılında yayınlanan raporunda da belirtildiği gibi sağlık konularında ayrımcılığa maruz kalıyorlar ve ulusal düzeydeki yasaların zayıflığı ile ilgili sorunlar yaşıyorlar. ‘Toplumsal cinsiyet ile bağdaşmama’ durumu transeksüel bireylerin taciz, şiddet ve hatta ölüm ile karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor.

Aynı zamanda Avrupa kurumları düzeyinde transeksüel bireylerin haklarının bilinmesi ve farkındalığın artması ile ilgili olumlu gelişmeler de olmaktadır. Avrupa Birliği Temel Haklar Temsilciliği’nin Avrupa’daki cinsel yönelim ayrımcılığı ve homofobi ile ilgili Haziran 2008 yılında yayınladığı raporda transeksüel bireylerin hakları ile ilgili ulusal yasalarda ciddi boşluklar tespit edildi.

Bu aybaşında yapılan ILGA-Avrupa yıllık konferansına katılan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Thomas Hammerberg aktif olarak transeksüel bireylerin haklarını destekliyor. Transeksüel bireylere karşı yapılan ayrımcılığa hitaben 18 Kasım’da konu ile ilgili uzmanlar ile tam günlük özel bir buluşma ve çalışma programı organize edildi.

ILGA-Avrupa yönetim kurulu üyesi Patricia Prendiville de toplantıda Avrupa’lı paydaşlarının arasındaydı. 20 Kasım’da Thomas Hammerberg insan hakları kurumları için ayrıca homofobi ile ilgili bir atölye organize etti ve Patricia Prendiville transeksüel bireylere karşı yapılan transfobiden ve ayrımcılıktan bahsetti.

ILGA-Avrupa yönetim kurulu eş başkanı Martin K.I Christensen:

‘ILGA-Avrupa ve yandaşları, Avrupa’daki transeksüel bireylerin haklarının geliştirilmesi ile ilgili birçok çalışma gerçekleştirdiler. Açıkçası daha birçok çalışmanın yapılması gerekiyor. Biz sadece konuya işaret eden ve çözümlere yönelik çalışmalar ile başladık. Avrupa’da transeksüel bireyler ile ilgili önyargının ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için Avrupa kurumlarının bu konuyu ele almalarını ve pratik adımlar atmalarını istiyoruz’ dedi.

1. ILGA-Avrupa, Uluslararası Gey ve Lezbiyen Derneği’nin Avrupa Bölgesinde eşitlik ve lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel bireylerin insan hakları ile ilgili çalışmalar yürütür. www.ilga-europe.org

2. Transgender Avrupa Çalışması: Sağlık Alanında Transeksüel Deneyimi üzerine odaklanan yasal bir araştırma. www.ilgaeurope.org/europe/publications/non_periodical/transgender_eurostudy_legal_survey_and_focus_on_the_transgender_experience_of_health_care_april_2008

3. AB üyesi devletlerde Cinsel Yönelim Alanında Homofobi ve Ayrımcılık Bölüm I -- Yasal Analiz.
http://fra.europa.eu/fra/index.php?fuseaction=content.dsp_cat_content&catid=3fb38ad3e22bb&contentid=4868b375493cf

Çeviren: Semih Varol

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam