31/12/2009 | Yazar: Orhan A

HIV üzerine uzmanların bir araya geldikleri uluslararası bir toplantıda transeksüelliğin bir akıl hastalığı değil, tıbbi bir durum olarak yeniden tanımlanması için çağrıda b

HIV üzerine uzmanların bir araya geldikleri uluslararası bir toplantıda transeksüelliğin bir akıl hastalığı değil, tıbbi bir durum olarak yeniden tanımlanması için çağrıda bulunuldu.

Erkeklerle ilişkiye giren erkeklerin (MSM), kadınlarla ilişkiye giren kadınların (WSW) ve trans bireylerin HIV’den Korunmaları konulu İkinci Uluslararası Uzmanlar Buluşması Kasım ayının başlarında Amsterdam’da tüm dünyadan 130 uzmanın katılımıyla gerçekleşti.
 
“Hedeflerden Eyleme Geçiş” adlı bir rapor basıldı ve trans bireylerin gördüğü muamelelerin değiştirilmesine yönelik bir çağrıda bulunuldu.
Raporda ancak bu yolla trans bireylerin kendilerine yapışmış olan akıl hastası damgasından kurtulabilecekleri belirtiliyor.
 
Rapora göre: “Cinsiyet kimliği değişimi (transeksüalite) Amerikan Psikiyatri Derneği’nin Teşhis ve İstatistik Rehberinde ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırmasındaki (ICD) mevcut mental sağlık bozukluğu sınıflandırmasından çıkartılmalıdır.”
 
“Bunun yerine tıbbi bir durum olarak sınıflandırılmalıdır. Bu ICD’de cinsiyet kimliği geçişi yaşayan ve durumları için tıbbi desteğe gereksinimi olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir teşhis kategorisi yer almasını, akıl hastalığı damgası olmaksızın sağlayacaktır.”
 
Manchester Metropolitan Üniversitesi ve trans grubu Press For Change’den profesör Stephen Whittle, hareketi olumlu karşıladı:
 
“Bu bir cinsiyet kimliğine sahip olmanın ve kendinizi bu kimlikle ifade etme arzusunun bir akıl hastalığı olup olamayacağına ilişkin son derece önemli ve ciddi tartışmaya büyük bir katkıdır” dedi.
 
“Biz birçok trans bireyin mental sağlık uzmanlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını kabul ediyoruz; ancak cinsiyet kimlikleri yüzünden değil, cinsiyetlerinin sadece bireysel transfobik düzeyde değil aynı zamanda kurumsal olarak ve daha geniş yapısal düzeylerde de reddedilmesi yüzünden.”
“Her birimizin bir cinsiyet kimliği var ve herhangi bir insan grubuna bakın sıradan insanların kendilerini sayısız yollarla cinsiyetleriyle ifade ettikleri yerler görürsünüz başkalarının kendilerini bilmelerini istedikleri gibi. Özlerinde trans bireyler aynısını yapabilme özgürlüğünden başka bir şey istemiyorlar.”
 
Tıbbi görüş başta eşcinselliği de bir akıl hastalığı olarak ele almıştı. 1990 yılında ise Dünya Sağlık Örgütü’nün mental bozukluklar listesinden çıkartıldı.

Jessica Geen
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam