28/03/2021 | Yazar: Aslı Alpar

9.Feminist Forum’un Sema Semih’in moderasyonunu üstlendiği son oturumunda Emi Koyama transfeminizmi yeniden düşünmek hakkında konuştu.

“Transfeminist Manifesto’yu ‘nasıl bir feminizm trans kadınları destekleyebilir’den yola çıkarak yazdım” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin her yıl Mart ayında düzenlediği Feminist Forum 28 Mart Pazar “Karanlığın Tahakkümünden Transfeminist Eleştirinin Ufuklarına” temasıyla başladı.

Feminist Forum’un açılışını Kaos GL Derneği Akademi ve Kültürel Çalışmalar Programı koordinatörü Aylime Aslı Demir’in yaptı. Forum’un ilk oturumunda moderasyonu  Evren Savcı üstlendi, Prof. Dr. Susan Stryker trans dışlayıcı feminist hareketin ideolojisi üzerine konuştu.

Forumun son oturumun moderasyonuysa Sema Semih’teydi. Emi Koyama bu oturumda “Transfeminizmi yeniden düşünmek” üzerine konuştu.

Oturumu açan Sema Semih, “Aligül Arıkan’ın Türkçe’ye çevirdiği Transfeminist Manifesto’nun yazarını dinlemek büyük bir keyif” dedi ve Koyama’yı tanıttı.

Emi Koyama konuşmasına trans haklarına dair iki güncel gelişmeyle konuşmasına başladı ve Transfeminist Manifesto’yu yazdığı dönemi anlattı: “99 senesinde bu metni yazdım o yıllarda Matrix ve MySpace yeni çıkmıştı, Britney Spears ‘Baby One More Time’ı söylüyordu. Üzerinden çok fazla zaman geçti o yılların ve o yıllarda trans aktivizme dair çok fazla metin yoktu. Yine o yıllarda transların bedenleri üzerinden ne kadar kadın ne kadar erkek olduğu, kimin daha gerçekçi olduğu tartışılıyordu.”

transfeminist-manifesto-yi-nasil-bir-feminizm-trans-kadinlari-destekleyebilir-den-yola-cikarak-yazdim-1

“Trans kadın ve trans erkeklerin mevcudiyeti tartışamaya açık değil”

“Nasıl bir feminizm trans kadınları destekleyebilir ve feminizmi nasıl ileri götürebilir anlamak için yazmak istedim” diyen Koyama metni yazarken trans ve feminist hareketin arka planını anlattı.

Koyama “Translar vardır, trans kadın ve trans erkeklerin mevcudiyeti tartışamaya açık değildir. Transfeminist Manifesto ne yazık ki halen çağdaş bir metin olarak düşünülüyor. Ne yazık ki diyorum çünkü halen ikili sistem bize dayatılıyor” diyerek mücadelenin bugününe de değindi.

99’dan bu yana transfeminist aktivzimini güçlendiren metinlerden bahseden Koyama trans dışlayıcılığın feminizmde yeri olmadığını şu cümlelerle aktardı: “TERF ifadesini yeterince doğru bulmuyorum çünkü bu insanlar feminist değiller, transları dışlıyorlar.”

Feminist Forum’un son oturumu Sema Semih’in Koyama’ya yönelttiği soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi. 


Etiketler: kadın
2024