28/11/2011 | Yazar: Zeynep Akkuş

Türkiye’de her yıl onlarca transın hayatını kaybetmesine yol açan saldırı ve cinayetlere dur demek; kamuoyunun, yasa yapıcıların ve hükümet yetkililerinin dikkatini trans bireyleri hedef alan nefret suçlarına ve nefret cinayetlerine çekmek amacıyla düzenlenen yürüyüş, 27 Kasım Pazar günü Taksim’de gerçekleştirildi.

Transları Anma Günü Yürüyüşü İstanbul’da da Gerçekleştirildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin, Türkiye’de her yıl onlarca transın hayatını kaybetmesine yol açan saldırı ve cinayetlere dur demek; kamuoyunun, yasa yapıcıların ve hükümet yetkililerinin dikkatini trans bireyleri hedef alan nefret suçlarına ve nefret cinayetlerine çekmek amacıyla düzenlediği yürüyüş, 27 Kasım 2011 Pazar günü Taksim’de gerçekleştirildi.
 
Yürüyüşün sonunda Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasında; trans bireylerin maruz kaldıkları şiddetin yanı sıra, gündelik hayatta karşılaşılan kısıtlamalara, istihdam alanı yaratılmadığı için seks işçiliği yapmak zorunda bırakılmalarına, cinsiyet geçişi sürecinde yaşanan zorluklara dikkat çekildi. Mahkemelerin davaları uzatmasının, sudan sebeplerle ağır tahrik indirimi uygulanmasının nefret cinayetlerini âdeta ödüllendirdiği belirtilerek polisin karakollardaki, trans kadınların çalıştıkları yerlerdeki hukuksuz, tacizkâr ve haraçkâr fiillerinin hayatı daha da yaşanmaz hale soktuğu dile getirildi.
 
Rita Hester adlı bir trans kadın, 20 Kasım 1998’de kendi evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesiyle öldürülmüş; Dünya Trans Hakları Hareketi de Hester cinayetini sembolleştirerek her yılın 20 Kasım gününü Trans Bireyleri Anma Günü olarak çeşitli etkinliklerle toplumun gündeminde tutma kararı almıştı.
 
20 Kasım haftasında, Türkiye’de son 4 yıldır Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği çeşitli etkinlikler düzenliyor. Etkinliklerin son günü düzenlenen Ankara’daki yürüyüş 20 Kasım Pazar günü gerçekleştirilmişti: http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=10031
 
Fotoğraflar: Zeynep Akkuş

Etiketler: yaşam
İstihdam