18/10/2012 | Yazar: Barış Sulu

20 Ekim 2012’de dünyanın farklı şehirlerinde trans bireyler hep birlikte haykıracak: ‘Transları ‘hasta’ etme’ Çünkü 20 Ekim 2012 Trans Kimliklerin Hastalık Tanımından Çıkarılması İçin Uluslararası Eylem Günü!

Transları ‘hasta’ etme! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
20 Ekim 2012’de dünyanın farklı şehirlerinde trans bireyler hep birlikte haykıracak: “Transları ‘hasta’ etme” Çünkü 20 Ekim 2012 Trans Kimliklerin Hastalık Tanımından Çıkarılması İçin Uluslararası Eylem Günü!
 
Trans Kimliklerin Hastalık Tanımından Çıkarılması ICIN Uluslararası Eylem Günü kampanyası 20 Ekim’de dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleşecek.
 
2007 yılından bu yana Ekim ayında düzenlenen Kampanyanın Temel amaçları, sözde cinsiyet kimlik bozukluklarının teşhis kılavuzlarından çıkarılması (Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 2013’te yenilenecek DSM’si ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015’te yenilenecek ICD’si) ve trans bireylerin sağlık haklarının güvence altına alınması.
 
Kampanyanın web sitesinde: “Stop Trans Pathologization-2012 kampanyası, International Net for Trans Depathologization ile eşgüdümlü bir faaliyettir. Bu ağ başta İspanya olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde trans kimliklerin hastalık sınıflamasından çıkarılması için çalışan savunucuların kurduğu bir platformdur. Aktivistlerin birçoğu İspanya’da yaşıyor olsa da transeksüelliğin hastalık tanımından çıkarılması uluslararası kurumlara bağlıdır, bu nedenle amaçlarımız uluslararası seviyededir.” denilmekte.
 
Kampanyayla sesini duyurmaya çalışan Trans bireylerin talepleri şöyle sıralanıyor:

1. “Cinsiyet Kimliği Bozukluğu” tanımının uluslararası teşhis kılavuzlarından çıkarılması (DSM-V ve ICD-11’in gelecek uyarlamaları)

2. Cinsiyet düzeltme sürecinin sağlık sistemi tarafından sigortalanması

3. Interseks bireyler üzerindeki ikili cinsiyet sistemine normalleştirme terapilerinin
durdurulması

4. Hormon terapisi ve cerrahi desteğe zorunlu psikiyatrik takip olmaksızın ücretsiz ulaşım

5. Transfobi karşıtı mücadele: Eğitim, trans bireylerin istihdamı ve sosyal hayata dahil edilmesi, ayrıca sosyal ve kurumsal transfobinin her çeşidinin ifşa ve rapor edilmesi.
 
Web sitesinde ayrıca manifesto da yayınlanmakta. Manifestoda “Bir kez daha kamuya, cinsiyet kimliklerinin hastalık olarak ele alınmasına,"cinsiyet kimliği bozukluğu" olarak anılan hastalığın sonuçlarına itiraz ettiğimizi iletiyoruz. Aynı yolda interseks bireylerin de güncel tıbbi uygulamalar sonucu maruz kaldığı şiddeti görünür kılmak istiyoruz.” denilmekte.
 
Manifesto şöyle devam ediyor: “Transeksüellik ve interseksüellik için var olan tedavi prosedürlerinin temel aldığı paradigma bu süreci ikili cinsiyet sistemi içinde normalleştirmeye zorlayan tıbbi prosedürler haline getiriyor. Bu "norma zorlamak"tır; çünkü bu prosedürler çeşitliliği statiksel ve politik olarak normal varsayılan sadece iki çeşit varoluşa ve yaşama indirgiyor. Bu prosedürleri eleştirmemizin yanı sıra kendi kimliklerimizi yaşamak için psikiyatrinin kadın ve erkek tanımlarına adapte olmayı reddediyoruz. Tıbbi kurumlar tarafından bize dayatılan hiçbir etikete ya da tanımlamaya itaat etmeyeceğiz. Kendi kendimizi adlandırma hakkımızı talep ediyoruz.
Günümüzde transeksüellik ICD-10 (Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırılması//International Classification of Diseases from the World Health Organization) ve DSM-IV-R (Amerikan Psikiyatri Derneğin’nin Zihinsel Bozuklukların Tanısal Ve Sayımsal El Kitabı) içinde zihinsel bir hastalık: "Cinsiyet Kimliği Bozukluğu" olarak nitelendiriliyor. Bu tanımlamalar dünyanın her tarafındaki doktorlar tarafından hastalık tanımlamalarında kılavuz olarak kullanılıyor. Cinsiyet standartlarına uymayanların karşılaştığı sosyal şiddet görünmez kılınıyor. Bu şekilde aktif olarak problemin cinsiyet kimliği değil, transfobi olduğu göz ardı ediliyor.”
 
Siz de bu kampanyayı desteklemek istiyorsanız contact@stp2012.info adresine e-posta gönderebilirsiniz.
 
Kampanyanın web sitesinde Türkçe seçeneği de bulunuyor: http://www.stp2012.info/old/tr

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam