23/03/2018 | Yazar: Rafet Koca

​Trump yönetimi, LGBTİ+ hakları için oluşturulmuş özel elçilik makamını boş bırakmayacağını vadetmesine karşın, koltuk hâlâ boş.

Trump yönetiminin şaşırtmayan LGBTİ+ ikiyüzlülüğü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trump yönetimi, LGBTİ+ hakları için oluşturulmuş özel elçilik makamını boş bırakmayacağını vadetmesine karşın, koltuk henüz doldurulmuş değil.

Barack Obama, ABD LGBTİ+ İnsan Hakları Özel Elçilik Makamı’nı oluşturmuş; bu koltuğa, dünya çapındaki LGBTİ+ karşıtı kanunlarla savaşması adına eşcinsel diplomat Randy Berry’i atamıştı. Berry, LGBTİ+ haklarını genişletmek üzere dünya çapında temaslar kurmaya başlayınca, kısa sürede Dışişleri Bakanı’nın yetkisine erişti.

Trump’ın göreve gelmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, yönetimin diğer departmanları içerisindeki LGBTİ+ karşıtı tutumlara rağmen, kamuoyu önünde söz konusu koltuğun ve elçiliğin devam ettirileceği sözünü vermişti.

Özel elçilik makamı kaldırıldı mı?

Fakat LGBTİ+ aktivistleri, bu makamın sessiz sedasız kaldırılmış olabileceğinden korkuyor.

Kasım ayında Berry’nin artık görevde olmadığı ve Demokrasi, İnsan Hakları ve Emek Bürosu’nda Sekreter Yardımcısı olarak kayıtlı göründüğü doğrulandı. Bu sırada ise, eskiden söz konusu elçilik koltuğunu tanımlayan Dışişleri Bakanlığı internet sitesi, şu an yalnızca “LGBTİ+ İnsan Hakları Özel Elçilik Koltuğu: Boş. Bu pozisyon şu anda boştur,” diyor. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı’nın işe alım sisteminde şu an bu pozisyona karşılık gelen bir meslek listelenmiyor.

PinkNews, pozisyonun doldurulması doğrultusunda herhangi bir ilerleme bulunup bulunmadığını soruşturmak adına Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçti. Bakanlık adına açıklamalarda bulunan bir sözcüye göre, bu özel elçilik koltuğu Demokrasi, İnsan Hakları ve Emek Bürosu altında devam ettirilecek, ancak bakanlık şu sıralar pozisyonu dolduracak birilerini arıyor.

Ulusal AIDS Ofisi de boş

Bu özel elçilik makamının sessizce ortadan kaldırılması, Beyaz Saray’ın Ulusal AIDS Politikaları Ofisi’nin akıbetini akıllara getiriyor. 1993 yılından beri her yeni başkan tarafından devam ettirilen ofis, Trump göreve başlayınca kepenkleri kapatmıştı. O dönemden beri hâlâ yeni bir müdürün atanması ve ofisin yeniden açılması bekleniyor.

Resmi belgelerde translar yok

Geçtiğimiz aylarda, 2018 Bütçe Planı için hazırlanan resmi belgelerde “transgender” ve “diversity” de dahil olmak üzere 7 kelimenin kullanılması Trump yönetimince yasaklanmıştı. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı da, Trump yönetiminin bir ölçüde sistematik olarak değerlendirilebilecek LGBTİ+ karşıtı uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, internet sitesinden Amerika’daki LGBTİ+’lar ile ilgili bilgi verdiği bölümü silmiş; bununla da yetinmemiş, yaşlılara tetkik amaçlı uygulanan testlerden cinsiyet kimliğine, cinsel yönelime dair soruları çıkarmıştı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam