18/05/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Hak savunucuları Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne açılan dava öncesi Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı: Derneğin bir an önce güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep ediyoruz.

TTM kapatma davası öncesi açıklama: TTM bizimdir, TTM kapatılamaz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne (TTM) açılan “fesih” davası öncesi hak savunucuları İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. TTM Dayanışma Grubu açıklamasında “TTM bizimdir, TTM kapatılamaz” denildi.

On beş yıldır Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak için çalışan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne iki ayrı dava açıldı. Neredeyse bir yıldır medyanın hedef gösterdiği merkez, hakkında açılan fesih davasını yine medyadan öğrendi. Fesih davası bugün (18 Mayıs) İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

Tarlabaşı Toplum Merkezi ile dayanışmak için bir araya gelen TTM Dayanışma Grubu dava öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı Avukat Ezel Buse okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bugün Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan iki ayrı davadan biri olan “derneğin feshi” davasının İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek ilk duruşmasını izlemek için buradayız.

Bildiğiniz üzere, Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği tam 15 yıldır Tarlabaşı’nda yaşayan çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanlar kurarak hak temelli bir sosyal hizmet modeli uygulamak ve sanatla iç içe birlikte üretmeyi ve ortak yaşama kültürünü geliştirmek amacıyla çalışıyor.  Ancak son 1 senedir sistematik ve yoğun bir şekilde bazı medya kuruluşları tarafından hedef gösterilmesini takiben, bugün susturulma ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya.

TTM’nin ancak kendisini hedef gösteren medya yoluyla haberdar olabildiği kapatma davasının gerekçesi, derneğin “kanuna ve ahlaka aykırı hale geldiği” iddiasıdır. Senelerdir yaptığı her türlü faaliyette çocuğun üstün yararı ilkesini önceleyen bir derneğin kanuna ve ahlaka nasıl aykırı geldiği sorusunun cevabı ise dosyada mevcut değil, çünkü TTM için böyle bir olasılık dahi mümkün değil.

Hatırlanacağı üzere, kapatma davası kapsamında dernek hakkında verilen faaliyetten alıkonulmaya ilişkin tedbir kararı TTM’nin başvurusu üzerine 6 Nisan’da mahkemece kaldırılmıştı. Mahkemenin bağımsız yargıya ilişkin bir nebze olsun ümitlenmemizi sağlayan bu kararının hemen sonrasında İçişleri Bakanlığının davaya müdahil olması, TTM örneğinde yaşananların esasen Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü alanındaki gerilemenin doğal bir uzantısı olduğu tespitimizi doğruluyor. Öyle ki geçen 1 aylık sürede yine bazı kesimlerin sistematik hedef göstermeleri sonucu ve yine “kanuna ve ahlaka aykırılık” gerekçesiyle Türkiye’nin pek çok farklı ilinde kadın cinayetlerinin son bulmasına yönelik yaptığı çalışmalarla bilinen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne de kapatma davası açıldı. Hemen akabinde, tam 50 senedir özellikle eğitim olanaklarından yoksun çocuklarla çalışan Nesin Vakfı’nın da hesaplarına el konulduğunu öğrendik.

Kısa sürede yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların ardı ardına gelen kapatma davaları ve finansal olarak faaliyette bulunamaz hale getirme çabaları ile yeni bir aşamaya geldiğini gözler önüne sermekte.

Bizler, TTM dayanışma grubu / TTM ile dayanışan sivil toplum örgütleri olarak, adil, insan haklarına saygılı ve kapsayıcı bir toplumun ancak güçlü bir sivil toplumla birlikte inşa edilebileceğine inanıyor, örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların durdurulmasını ve sivil topluma yönelik baskılara bir an evvel son verilmesini istiyoruz.

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan davaların düşürülmesini ve Derneğe yönelik nefret söylemi ve hedef göstermelerin önüne geçilerek Derneğin bir an önce güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep ediyoruz.

TTM bizimdir, TTM kapatılamaz.

Açıklamanın ardından hak savunucuları ve basın, davayı izlemek üzere adliyeye geçti.

ttm-kapatma-davasi-oncesi-aciklama-ttm-bizimdir-ttm-kapatilamaz-1

Öte yandan, derneği bir yıldan uzun süredir hedef gösteren Milat Gazetesi muhabiri Özlem Doğan'ın dün akşam sosyal medyadaki nefret ve linç çağrısı sonuçsuz kaldı. Aynı saate basın açıklamasına çağıran Doğan, hak savunucularının açıklamasının ardından üç kişilik açıklamasını yaptı, nefretini sürdürdü.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam