27/03/2021 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Adliyesi önünde gözaltına alınan 47 kişi serbest, aralarında HDK LGBTİ+’dan Yıldız İdil Şen’in de olduğu 6 kişi savcılığa sevk edildi.

“Tüm arkadaşlarımıza özgürlük” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Çağlayan Adliyesi, 26 Mart

İstanbul Adliyesi önünde gözaltına alınan arkadaşlarına destek için dün bir araya gelen ve gözaltına alınan 53 kişiden 47'si serbest bırakıldı. 6 kişinin ise bugün savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Gözaltına alınan ve savcılığa sevk edilenler arasında Halkların Demokratik Meclisi (HDK) LGBTİ+ Meclisi aktivisti Yıldız İdil Şen de yer alıyor. HDK LGBTİ+ Meclisi, Yıldız İdil Şen ve gözaltındaki herkesin serbest bırakılmasını talep ediyor:

“Meclis aktivistimiz Yıldız, dünden beri gözaltında. Yıldız trans bir kadın ve tutuklanma ihtimali yüksek. Dayanışmaya ihtiyacı var ve bugün belki en çok onun için ses çıkarmamız gerekiyor.

“Yıldız’a ve diğer tüm arkadaşlarımıza ÖZGÜRLÜK!

“#ArkadaşlarımızaÖzgürlük”

tum-arkadaslarimiza-ozgurluk-1

Yıldız İdil Şen

Ne olmuştu?

25 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı Hisarüstüstü Mahallesi’nde 4 öğrenci “LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları” gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.Boğaziçi Üniversitesi rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında gökkuşağı bayrağı taşıyan bir öğrenciye açılan disiplin soruşturması da vardı. 1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması “yukarı çıkıp elindeki LGBTİ+ flamasını salladığınız” ifadeleriyle açıldı. N.D., dün soruşturma kapsamında ifade verecekti.

Arkadaşlarına destek olmak için üniversiteye girmeye çalışan öğrencilere polis saldırdı. Boğaziçi Üniversitesi’nin olduğu Hisarüstü’nde polis 4 kişiyi “LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları” gerekçe göstererek gözaltına aldı.

Boğaziçi TV’nin canlı yayında aktardıklarına göre polis, “Ne olduğunuz umrumuzda değil. Bu bayrak yasak” da dedi. Ancak LGBTİ+ bayrağının neden ve nasıl yasaklandığına ilişkin hiçbir açıklama da yapmayarak keyfî şekilde alıkoydu.

Öğrenciler arkadaşlarının alıkonulmasını protesto etmek için üniversitenin Kuzey Kampüsü önünde buluştu. Polis öğrencilerin çevresini sardı. Salgını gerekçe göstererek öğrencilerin bir araya gelmesini engellemeye çalıştı. Öğrenciler, “Arkadaşlarımız serbest bırakılsın” ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Polis, arkadaşlarına saldırıyı protesto eden öğrencilere de saldırdı. Bir köpeğe de tekme attı. Polis bu saldırıda 8 öğrenciyi gözaltına aldı.

Tüm bunların ardından dün üniversiteye desteğe giden çok sayıda üniversiteli de polis saldırısına uğradı ve gözaltına alındı. LGBTİ+ aktivisti Havin Özcan da gözaltına alınanlar arasındaydı.

26 Mart’ta ise arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne giden ve basın açıklaması yapmak isteyen 53 öğrenci gözaltına alındı. Polisin işkenceyle gözaltına aldığı öğrenciler, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de yer alıyordu.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
İstihdam