30/06/2023 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ+’lar açısından Twitter, nefret söylemi ve dezenformasyonun denetlenmeden yayıldığı en tehlikeli platforma dönüştü. Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube da LGBTİ+’ların güvenliği ve ifade özgürlüğünde sınıfta kaldı.

Tüm sosyal medya platformları LGBTİ+’ların güvenliğinde sınıfta kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın en büyük lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer (LGBTQ) medya savunuculuk örgütü GLAAD, LGBTQ kullanıcı güvenliğine ilişkin bir rapor olan üçüncü yıllık Sosyal Medya Güvenlik Endeksi'nin (SMSI) sonuçlarını açıkladı.

Beş büyük sosyal medya platformunun tümü - Facebook, Instagram, TikTok, YouTube ve Twitter - SMSI Platform Karnesinde geçen yıl olduğu gibi sınıfta kaldı.

SMSI, platformların LGBTQ kullanıcılarının çevrimiçi nefret söyleminden korunmasını sağlamada başarısız olmaya devam ettiğini, kullanıcı verilerinin kullanımında şeffaflık sağlamada başarısız olduğunu ve LGBTQ kullanıcılarını korumaya yönelik taahhütleri, hayata geçirmekte başarısız olduğunu tespit etti.

Onur Ayı’nı kutlamak yetmez!

GLAAD, sosyal medya platformlarını LGBTQ kullanıcıları için tehlikeli bir ortam yaratan etkisiz politikalar ve algoritmalar konusunda sorumluluk almaya çağırırken, platformlardan gelen eylemlerin sınırlı olduğunu çünkü "öfkenin kârlı etkileşime yol açtığını" belirtiyor.

GLAAD Başkanı ve CEO'su Sarah Kate Ellis, sosyal medyada yer alan dezenformasyon ve nefret gibi LGBTQ karşıtı içeriklerin gerçek dünyada şiddet ve LGBTQ karşıtı yasalar üzerinde çok büyük etkisi olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Ancak sosyal medya platformları bu tür içeriklere ilişkin kendi politikalarını uygulamakta çoğu zaman başarısız oluyor. Özellikle de bu platformların arkasındaki şirketlerin birçoğu Onur Ayı'nı kutlarken, LGBTQ Amerikalılar için tehlikeli bir ortam yaratmadaki rollerinin farkına varmalı ve acilen anlamlı adımlar atmalıdırlar.”

Hangi platform kaç puan aldı?

Twitter hariç tüm platformların puanları 2022 puanlarına göre iyileşse de, hiçbir platform iyi bir noktada değil:

Instagram: 63 (2022'ye göre +15 puan)

Facebook: 61 (2022'ye göre +15 puan)

TikTok: 57 (2022'ye göre +14 puan)

YouTube: 54 (2022'ye göre +9 puan)

Twitter: 33 (2022'ye göre -12 puan)

Platformlara tavsiyeler

GLAAD, LGBTQ kullanıcı güvenliğini artırmak için tavsiyeler de sunuyor. Bütün platformlar için ortak tavsiyeleri şöyle:

*LGBTQ'ları ve diğerlerini nefret, taciz ve yanlış ve hatalı bilgilendirmeden ve ayrıca meşru LGBTQ ifadesinin bastırılmasından koruyan mevcut politikaları güçlendirin ve uygulayın.

*Moderatörleri LGBTQ kullanıcıların ihtiyaçları konusunda eğitmek ve tüm dillerde, kültürel bağlamlarda ve bölgelerde moderasyon yapmak da dahil olmak üzere moderasyonu iyileştirin. Bu aynı zamanda sadece yapay zekaya aşırı güvenmemek anlamına da gelir.

*İçerik denetimi, topluluk yönergeleri, hizmet şartları politikası uygulaması, algoritma tasarımları ve uygulama raporları konusunda şeffaf olun. Bu şeffaflık, bağımsız araştırmacılarla çalışılarak kolaylaştırılmalıdır.

*Gizlilik ihlallerini durdurun/veri gizliliğine saygı gösterin. LGBTQ kullanıcılarını gözetim ve ayrımcılıktan korumak için platformlar topladıkları ve sakladıkları veri miktarını azaltmalıdır. LGBTQ bireyleri zulüm, takip ve şiddetten korumak için tüm özel mesajlaşmalarda varsayılan olarak uçtan uca şifreleme uygulamalıdırlar. Ayrıca, içerik önermek için güçlü algoritmaların kullanılması da dahil olmak üzere, kullanıcıları potansiyel olarak açığa çıkaran hedefli gözetim reklamcılığı uygulamasına son vermelidirler.


Etiketler: medya, nefret suçları, dünyadan
İstihdam