17/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Hayvan Hakları İzleme Komitesi: ‘Hayvan hakları, insan menfaati ve keyfi için gasp ediliyor!’

Türcülüğün yol açtığı ihlaller raporlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HAKİM: “Hayvan hakları, insan menfaati ve keyfi için gasp ediliyor!”

                                                        Eser: Roger Olmos

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Türkiye’de ilk kez, hayvan hakları ihlâllerini tür ayırt etmeksizin raporladı. 14 Nisan Cuma günü açıkladığı rapor, insanlığın hayvanlar üzerinde kurduğu tahakkümü, toplumsal şiddeti, soykırımı gözler önüne seren nitelikte.

“Tüm türlerde, yaşanılan acı, stres, korku aynı”

HAKİM, hazırladığı raporu bir basın toplantısı ile tanıttı. Bu toplantıda, Türkiye’de hayvan haklarından bahsedildiğinde, insanların aklına daha çok kedi-köpek gelmesinin yetersizliğine dikkat çekti ve farklı türden milyonlarca hayvanın, insanlar tarafından sömürüldüğünü, yok edildiğini hatırlattı. Raporda yer alan ihlalleri, hayvan türü olarak kategorize etmemelerini, tüm türlerin sömürülme ve yok edilme karşısında aynı acı, stres, korku yaşamalarıyla açıkladı.

“Raporlanamayan milyonlarca hak ihlâli var”

2016 yılı boyunca HAKİM’in raporladığı hak ihlâlleri, basına, sosyal medyaya yansıyan, yaptırımla karşılık bulan, yani sadece kayıt altına alınabilen ihlallerden oluşuyor. HAKİM, buna rağmen raporlanamayan milyonlarca hak ihlâli olduğunu hatırlattı; “mezbahalarda, barınaklarda, süt ve yumurta çiftliklerinde, balıkçılıkta, avcılıkta, hayvanat bahçelerinde, faytonlarda ve taşımacılıkta, yunus parklarında, hayvanlı sirklerde, kürk çiftliklerinde, deney laboratuvarlarında, yurtiçi ve yurtdışı hayvan nakillerinde, ipek böcekçiliğinde, arıcılıkta, “bohçacılık” adı altında yürütülen böcek toplamaları ve kurbağa, salyangoz toplayıcılığındaki rutin şiddet ve ülkemizdeki çatışmalar, bombalamalar, orman yangınları sırasında yaşanan can kayıpları ve acıların” rapor edilemediğini ekledi.

Yaşam hakkı ihlali nedenleri: Kürk, deri, et, spor, eğlence…

Rapora göre, insan menfaati ve keyfi için, kasıtla, silahla, işkence ile zehirle öldürme, ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet verme, trafik kazaları, av katliamlarıyla sadece 2016 yılında en az 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 canlının yaşam hakkı gasp edilmiş.

Yine raporda yer alan verilere göre, psikolojik/fiziksel şiddet ayrımı yapılmadan 2016’da en az 8 milyon 216 bin 506 işkence vakası yer alıyor. Bu rakamın, 8 milyon 191 bin 436’sı yurt içinde sevk edilirken fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalan sığır, koyun ve keçilere aittir. Rapor; kapalı kapılar ardında, hayvanlara yönelik sömürü ve zulüm ile ayakta duran ticarî kuruluşlarda yaşanan hayvan hakları ihlâllerinin gizlice yürütülmesi nedeniyle, bu verilere ulaşmanın neredeyse imkânsız olduğunu belirtmiş.  Raporlanan işkence vakalarından

Yük taşıtma amacıyla sömürülen ve sömürülürken korkunç işkencelere maruz kalan hayvanların yaşadığı şiddet yalnızca İstanbul Adalar’da raporlanabilmiş. Verilere göre Adalar’da, 1540 at, 2016 yılında sistematik işkenceye maruz kaldı.

Rapor, 2016’da yılında Türkiye’de deneylerde kullanılıp atılan, öldürülen hayvan sayısına ne yazık ki ulaşamamış. Ancak HAKİM basın açıklamasında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verileri ile yakın bir rakam ifade edebiliyor. Bu verilere göre 2010-2015 yıllarında, altı senede 1 milyon 412 bin 810 hayvan, deneylerde korkunç acılara maruz bırakılmıştır.

Cinsel şiddet de raporlandı

HAKİM, süt endüstrisinin devamı için, hayvanların rektumlarına kol, vajinalarına demir bir çubuk sokularak uygulanan “sunî tohumlama” adı altındaki sistematik tecavüz fiillerini cinsel şiddet olarak raporladı. Rapora göre 2016 yılında en az 2 milyon 979 bin 758 cinsel şiddet vakası yaşandı.

İhlallerine karşı yaptırım da raporlandı

HAKİM, hayvan hakları ihlallerine karşı uygulanan yaptırımlara da yer verdi. Rapora göre, 2016 yılında, hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence ve öldürme gibi fiiller nedeniyle sadece 229 şahsa idarî para cezası uygulandı. HAKİM, hayvana işkence ve tecavüz edenlere verilen cezaları “komik” ve faiilleri âdeta yüreklendiren yaptırımlar olduğunu ifade ediyor.

HAKİM’in açıkladığı Hayvan Hakları İhlalleri 2016 Raporu yalnızca evcil hayvanları değil tüm hayvanları kapsıyor ve türcülüğe karşı duruşuyla tüm türler üzerindeki sömürü ve şiddeti ortaya çıkarıyor. HAKİM’in ayrıntılı Hayvan Hakları İhlalleri 2016 Raporu’na ay bazlı ulaşmak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret