16/12/2010 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ kütüphanesinde açılan TÜRK KIZIL

Türk Kızılayı’nın Homofobik Tutumuna Karşı ODTÜ’de Protesto Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ODTÜ kütüphanesinde açılan TÜRK KIZILAYI’nın kan toplamak amacıyla doldurttuğu form ODTÜ’de bulunan homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler tarafından protesto edildi.

Bugün öğle saatlerinde ODTÜ’de stand açıp kan toplayan TÜRK KIZILAYI kan bağışı sonrasında HIV, Hepatit B ve Hepatit C test yapmasına rağmen, kan bağışçısı bilgilendirme formunda bulunan “Bir kez bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişki yaşamışsanız lütfen kan vermekten vazgeçiniz” ibaresi içermektedir. Bu formu protesto etmek için bir araya gelen öğrenciler stanttaki görevliler ile tartışma yaşadı. Onlarca öğrenci bir araya gelerek, insanlara TÜRK KIZILAYI’nın homofobik tutumunu deşifre etmeye çalıştılar. İbarenin açıkça bir nefret söylemi olduğunun ve aynı zamanda bir insanın bu ibare yüzünden ‘hasta’ denilerek öldürülebilineceğinden bahsedildi. Ancak zaman zaman stantta bulunan bazı insanların polis çağırma tehdidi ve kimi afişlerin yırtılması olayı gerginliğini tırmandırdı. Ona yakın ÖGB stant çevresine gelerek standı korumaya aldı. Kütüphane içinde süren tartışma stant çevresine yapıştırılan kartonlarla ve stant çevresindeki bekleyişle devam etti. Zaman zaman gerilen ortama rağmen TÜRK KIZILAYI’nın standı toplaması ile olay sona erdi.
 
Ayrıca formun Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış olduğu belirtildi. Formun içindeki garip sorular yalnız bunlarla sınırlı kalmıyor: ‘Son 1 yıl içinde 3 günden fazla tutuklu kalmışsanız veya böyle biriyle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız’ veya “Son bir yıl içinde bir kez bile olsa para karşılığı cinsel ilişkide bulunmuş veya cinsel eşinizi değiştirmişseniz lütfen kan vermeyiniz!” ibareleri de işin ilginç yanını oluşturuyor.
 
Protestodan sonra ODTÜ’deki TÜRK KIZILAYI’nda görevli arkadaşlar bu konuyu ileteceklerini ve değiştirilmesini talep edeceklerini söylediler. Biz de buradan bütün kamuoyunu bu cinsiyetçi, homofobik ve ahlakçı bakış açısından hazırlanmış bu formu değiştirmek üzereye mücadeleye çağırıyoruz.
 
Konuyla ilgili haber: http://www.kaosgl.com/content/cinli-lezbiyenler-kan-vermek-istiyor-turkiyeli-geyler-de

Etiketler: yaşam
İstihdam