28/10/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL’nin yeni bilgi notu Türkiye’de LGBTİ+ haklarını küresel standartlar ışığında inceliyor: Eşitlik yok, ayrımcılık çok!

Türkiye’de LGBTİ+ hakları ne alemde? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’lara baskı Hükümet eliyle her geçen gün artıyor. Türkiye, küresel LGBTİ+ hakları endekslerinde son sıralarda yer almaya devam ediyor. Peki küresel standartlar ışığında Türkiye’de LGBTİ+ haklarının durumu ne?

Kaos GL’nin yeni bilgi notu bu soruyu yanıtlıyor. Av. Yasemin Öz’ün hazırladığı bilgi notunda “Eşitlik ve ayrımcılık karşıtlığı”, “Aile”, “Nefret suçları ve nefret söylemi”, “Bedensel bütünlük ve cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması”, “Sivil toplum alanı” ve “İltica” başlıkları altında güncel durum detaylıca inceleniyor.

LGBTİ+’lar ayrımcılığa karşı korunmuyor, eşitlik yok!

Çalışmada Türkiye’de LGBTİ+ kişilere yönelik ayrımcılığı yasaklayan ve eşitliği destekleyen bir mevzuat olmaması istihdam, mal ve hizmetlere erişim, eğitim, sağlık, seyahat ve yerleşme özgürlüğü gibi temel insan haklarına erişimde LGBTİ+’ları ayrımcılığa karşı yasal olarak güvencesiz bıraktığı ortaya konuluyor.

Bilgi notuna göre LGBTİ+’ların yaşam hakkı dâhil olmak üzere temel tüm insan hakları ihlal ediliyor, eşitlik eylem planı yok, aile kurmaya dair hiçbir hak sağlanmadığı gibi Anayasa eliyle evlilik hakkı kısıtlanıyor. Cinsiyet uyum sürecine dair yasal prosedürler küresel standartların gerisinde yer alırken; non-binary kimliği de tanınmıyor.

LGBTİ+’lara yıldırma politikası

Av. Yasemin Öz, sunuş yazısında ifade ve örgütlenme özgürlüğünün engellendiğini ise şöyle aktarıyor:

“Sivil toplum alanında ise uzun yıllardır toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve LGBTİ+’lara yönelik pek çok toplu faaliyet ve etkinlik sistematik ve hukuka aykırı biçimde engellenmekte, hukuka aykırı uygulamalara karşı mahkemelerce verilen iptal kararlarına rağmen yeni yasaklamalar devreye sokulmaktadır. Bu şekilde her bir yasaklama kararı iptal edilse dahi yeni etkinliklerde yeni yasaklama kararları alınarak, mahkeme sonuçlanıncaya kadar etkinlikler düzenlenemediğinden, fiilen etkinlikler bloke edilmekte ve yıldırma politikası geliştirilmektedir.”

Bilgi notuna ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, yaşam, mülteci, çalışma hayatı, eğitim, barınma, sağlık, dünyadan
İstihdam